"Ministeren bedes oplyse, hvilke initiativer regeringen vil tage for at nedbringe og reducere antallet af diabetestilfælde."
"Handlingsplan for diabetes" blev offentliggjort i november 2003. Formålet med handlingsplanen var dels at stoppe væksten i antallet af type 2 diabetikere via primær forebyggelse, dels at sikre patienter med diabetes en optimal omsorg med henblik på forbedret livskvalitet og -længde, via patientrettet forebyggelse og behandling. I forlængelse af handlingsplanen blev der igangsat en række initiativer, som er nærmere beskrevet i min besvarelse af spørgsmål 204, hvortil der henvises.
Ud over en handlingsplan rettet mod diabetes har Sundhedsstyrelsen i april 2008 udarbejdet publikationen "Forløbsprogrammer for kronisk sygdom", hvor den første del beskriver en generisk model, mens anden del af publikationen indeholder en konkretisering af modellen for en specifik kronisk sygdom, diabetes.
Et forløbsprogram beskriver den samlede tværfaglige, tværsektorielle og koordinerende sundhedsfaglige indsats for en given kronisk tilstand, der sikrer anvendelse af evidensbaserede anbefalinger for den sundhedsfaglige indsats, en præcis beskrivelse af opgavefordeling samt koordinering og kommunikation mellem alle involverede parter.
Forløbsprogrammet for diabetes skal ses som en første udgave, da der er en række områder, hvor der mangler nationale retningslinjer, men i første omgang består udfordringen i at sikre implementering og forankring af programmet i regioner og kommuner.
De mange initiativer, der er gennemført med diabeteshandlingsplanen, og det forhold, at der foreligger et forløbsprogram for diabetes, betyder efter min opfattelse, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for nye initiativer rettet mod diabetikere, men at der er behov for at anvende de erfaringer og implementere de redskaber, som allerede er tilgængelige. Herudover vil diabetesstyregruppen i regi af Sundhedsstyrelsen også fremover have fokus på diabetesområdet, herunder behovet for udarbejdelse nye eller reviderede retningslinjer.
Som bekendt nedsatte regeringen januar 2008 den uafhængige Forebyggelseskommission med henblik på at komme med forslag til en styrket forbyggende indsats. Som det fremgår af Forebyggelseskommissionens udmeldinger, har de haft fokus på danskernes usunde livsstilsvaner. Mange danskere ryger, spiser for usundt og motionerer for lidt. Forebyggelseskommissionen fremlægger deres rapport til april 2009, og jeg har en forventning om, at Forebyggelseskommissionen vil bidrage med forslag til, hvordan danskernes livsstil kan påvirkes i positiv retning, og dermed også på lang sigt få indflydelse på udviklingen i antallet af diabetikere.