Dato:            17. februar 2009

Kontor:        Lægemiddelkontoret

J.nr.:              0900051

Sagsbeh.:     ani

Fil-navn:      SUU 199

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 199 (alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 14. januar 2009. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karl H. Bornhøft.

 

Spørgsmål 199:

"Hvilke kommentarer har ministeren til de problemstillinger, som rejses i henvendelse fra Per Bennicke om akutte sundhedstrusler forårsaget af landbrugets produktionsmetoder. Henvendelsen, der efter det oplyste tidligere skulle være sendt til ministeren, er omdelt på SUU alm. del – bilag 194."

 

 

Svar:

Indledningsvis skal jeg henvise til, at jeg til Folketinget har oplyst, at jeg overvejer forskellige mulige initiativer vedrørende forbruget af antibiotika og udviklingen af resistens i Danmark. Jeg vil naturligvis orientere Folketinget om resultaterne af mine overvejelser.

 

Danmark har et lavt forbrug af antibiotika, og problemet med udvikling af resistens er set i et internationalt perspektiv lille. Det er min opfattelse, at vi fortsat skal sikre, at Danmark bevarer antibiotikas effekt til behandling af infektioner.

 

. / .


For så vidt angår de fire konkrete spørgsmål fra Per Bennicke vedrørende antibiotikaforbruget i landbruget henvises der til det vedlagte bidrag til besvarelse, som Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri efter anmodning har fremsendt.

 

Vedrørende MRSA vil jeg gerne fremhæve, at Sundhedsstyrelsen i 2006 for sikre en fortsat god, dansk position udgav en vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA. Det er planlagt, at denne vejledning vil blive revideret i indeværende år og et af emnerne for revisionen vil omhandle, hvorvidt der skal iværksættes særlige forholdsregler i forbindelse med personer, der regelmæssigt er i kontakt med produktionssvin.