Dato:            4. februar 2009

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2009-12100-471

Sagsbeh.:     enr

Fil-navn:     

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 190 (Alm. del), som Sundhedsudvalget efter ønske fra Jens Peter Vernersen har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. januar 2009.

 

Spørgsmål 190:

"Vil der være den nødvendige behandlingskapacitet til stede, såfremt de 97 % af borgerne, der i gennemsnit venter 26,3 uger på behandling i november 2008, valgte at blive behandlet på et andet offentligt hospital eller på et privat hospital, og hvor vil behandlingskapaciteten komme fra, såfremt alle valgte at blive behandlet på et privat hospital?”

 

Svar:

Jeg kan indledningsvis henvise til min besvarelse af spørgsmål 188, hvori det fremgår, at de faktiske ventetider ligger markant lavere end sygehusenes forventede ventetider i den nævnte periode.

 

Jeg har dog ingen forventning om, at der vil være kapacitet på de private sygehuse og klinikker til at behandle samtlige patienter i det offentlige sundhedsvæsen. Det har heller aldrig været regeringens intention med det private sundhedsvæsen.

 

Men det vil være muligt at øge effektiviteten – og hermed kapaciteten – i det samlede sundhedsvæsen ved inddragelse af de private sygehuse og klinikker. Det har vi set med det udvidede frie sygehusvalg, som ikke blot har medført, at patienterne kommer hurtigt i behandling på et privathospital, men som også har medført faldende ventetider for patienter i det offentlige.

 

Det er også baggrunden for, at regionerne i forbindelse med suspensionen af det udvidede frie sygehusvalg forpligtes til at købe kapacitet på de private sygehuse, så den samlede behandlingskapacitet ikke falder. Dette er dog kun et minimumskrav, og regionerne har herudover mulighed for – f.eks. ved hjælp af udbud – at udnytte kapaciteten mere effektivt ved at indgå aftaler med private sygehuse og klinikker.