Dato:            15. december 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-12140-344

Sagsbeh.:     SMJ

Fil-navn:      Dokument 5

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 19 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 14. oktober 2008.

 

Spørgsmål 19:

"Ministeren bedes redegøre for, hvordan han vil sikre, at der reelt er kapacitet i år 2010 til at sikre, at de psykiatriske patienter kan tilbydes behandling efter 2 måneder."

 

 

Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at der refereres til den behandlingsret regeringen og satspuljepartierne er enige om at indføre fra 2010. Med den får alle psykiatriske patienter ret til behandling på et aftalesygehus, hvis det offentlige sygehus ikke kan tilbyde behandling inden for 2 måneder. Men det er naturligvis en forudsætning, at kapaciteten er til stede.

 

I Danmark har vi et decentralt sundhedsvæsen, som betyder, at regeringen har ansvaret for de overordnede rammer på sundhedsområdet, mens ansvaret for den konkrete tilrettelæggelse og varetagelse af behandlingen ligger hos regionerne. Det er således regionernes opgave som driftsherre at sikre, at der findes de nødvendige og relevante behandlingstilbud til psykisk syge, samt den nødvendige kapacitet.

 

For at understøtte og styrke regionernes udbygning af psykiatriske behandlingstilbud i forbindelse med, at behandlingsretten træder i kraft, var regeringen og satspuljepartierne enige om at tilføre regionerne 50 mio. kr. i 2009 med henblik på kapacitetsopbygning, allerede inden retten træder i kraft og herudover henholdsvist100, 300 og 400 mio. kr. årligt til udbygning af kapaciteten fra 2010-2012.

 

Endvidere gælder det for psykiatrien, som for det øvrige sundhedsvæsen, at der er en særlig udfordring med hensyn til rekruttering af kvalificeret personale.

 

For så vidt angår speciallæger, har Sundhedsstyrelsen med den seneste plan øget antallet af introduktions- og hoveduddannelsesforløb i forhold til prognoserne for lægemangel inden for det enkelte speciale.

 

Af rapporten vedr. regionernes økonomi og aktiviteter på psykiatriområdet i 2007 fremgår det, at antallet af fuldtidsstillinger i psykiatrien er faldet. Antallet af besatte introduktionsstillinger i psykiatrien er derimod steget. De seneste meldinger fra Danske Regioner er endvidere, at alle hoveduddannelsesforløb er besatte i alle regioner for begge specialer. Det er en markant fremgang i forhold til de foregående år.

 

Regeringen har ved flere lejligheder opfordret regionerne til at øge antallet af psykologer og andet kvalificeret personale i psykiatrien. Brug af flere kvalificerede faggrupper kan medvirke til at øge kapaciteten i voksenpsykiatrien. Den seneste opgørelse fra Danske Regioner viser, at antallet af psykologer i psykiatrien er steget med 10 %.

 

I løbet af de næste fire år tilføres regionerne således betydelige ressourcer til udbygning og opbygning af behandlingskapacitet. Jeg forventer endvidere, at de mange ekstra ressourcer vil vise psykiatrien som et område i vækst og udvikling, som vil betyde, at flere vil søge psykiatrien som attraktivt arbejdsområde.