Dato:            19. februar 2009

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2009-1137-97

Sagsbeh.:     SMJ

Fil-navn:      Dokument 4

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 185 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 6. januar 2009.

 

Spørgsmål 185:

"Ministeren bedes kommentere artiklen i Jyllands Posten den 26. december 2008, om manglende behandling af voldtægtsofre, jf. SUU alm. del – bilag 166"

 

 

Svar:

Jeg skal indledningsvist understrege, at alle personer der har behov for akut psykiatrisk behandling skal behandles akut.

 

Jeg bliver imidlertid bedt om at kommentere på en artikel fra Jyllands Posten om manglende behandling af voldtægtsofre. Artiklen omhandler tilbud om psykologhjælp til voldtægtsofre på landets centre for voldtægtsofre, og navnlig på Center for Voldtægtsofre i Århus. Et stigende antal henvendelser, men uændret bevilling, har ifølge centrets ledende psykolog betydet, at Center for Voldtægtsofre i Århus har måttet begrænse tilbuddet om psykologhjælp til de borgere, der bor i det tidligere Århus Amt.

 

Det er regionernes ansvar at tilbyde relevant behandling til voldtægtsofre, herunder at beslutte, hvordan indsatsen skal organiseres. I Region Midtjylland findes i dag foruden Center for Voldtægtsofre i Århus også et center i Herning.

 

Det påpeges desuden i artiklen, at der ifølge den ledende psykolog ved Center for Voldtægtsofre i Århus er behov for lovgivningsmæssige tiltag for at sikre et ensartet tilbud til voldtægtsofre i henhold til Sundhedsstyrelsens vejledning fra 1999 om den fremtidige organisering af sundhedsvæsenets indsats for kvinder udsat for voldtægt, voldtægtsforsøg eller anden seksualiseret vold. Det nævnes i den forbindelse, at der aktuelt ikke er etableret et center for voldtægtsofre i Region Sjælland.

 

Formålet med Sundhedsstyrelsens anbefalinger til organiseringen af indsatsen er, at disse kvinder (og mænd) tilbydes akut omsorg, retslægelig undersøgelse, rådgivning og behandling, herunder at der tidligst muligt gennemføres en adækvat retslægelig undersøgelse med henblik på vurdering og dokumentation af voldsfølgerne.

 

I vejledningen anbefales, at der etableres et tværfagligt beredskab til modtagelse af voldtægtsofre mv. i samarbejde mellem det tidligere amtslige sundhedsvæsen/H:S (nu det regionale sundhedsvæsen), politi, socialvæsen og det nærmeste retsmedicinske institut, idet det samtidig fastslås, at samarbejdet skal tilrettelægges efter lokale forudsætninger og ikke nødvendigvis ensartet fra amt til amt. 

 

Region Sjælland, der endnu ikke har etableret et center for voldtægtsofre, har en samarbejdsaftale med Rigshospitalet, der indebærer, at regionens borgere i tilfælde af voldtægt eller voldtægtsforsøg undersøges og behandles på Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet. Henvendelse fra voldtægtsofre sker primært til regionens skadestuer eller via politiet, hvorfra den voldtægtsramte transporteres til Center for Voldtægtsofre på Rigshospitalet. Geografiske forhold betyder desuden, at mange af Region Sjællands borgere har relativt kort til Rigshospitalet.

 

Personer der har været udsat for voldtægt har endvidere mulighed for at få psykologbehandling i praksissektoren f.eks. som opfølgende behandling. Efter bekendtgørelse nr. 206 af 28. marts 2008 om tilskud til psykologbehandling i praksissektoren for særligt udsatte persongrupper findes der en ordning, der indebærer, at personer der har været udsat for voldtægt har ret til tilskud til behandling hos psykolog efter lægehenvisning. Alle personer, som har været udsat for f.eks. voldtægt, og som opfylder kriterierne herfor i bekendtgørelsen, har krav på at modtage støtte til psykologbehandling i henhold til disse regler. Der ydes tilskud for indtil 12 konsultationer pr. behandlingsforløb for de personer, som er omfattet af bekendtgørelsen. Tilskud ydes med 60 pct. af de fastsatte honorarer pr. konsultation.

 

På den baggrund er det således ikke min opfattelse, at der er behov for yderligere lovgivningsmæssige tiltag på området.