Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:27. februar 2009Sundhedspolitisk kt.2009-12100-469draDokument 1
Besvarelse af spørgsmål nr. 183 (Alm. del), som Folketingetssundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 22. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske afLiselott Blixt (DF)Spørgsmål 183:
"Er der lavet økonomiske beregninger af omkostningerne for den enkelte og forsamfundet ved at undlade at behandle eksempelvis gigtpatienter med biologiskelægemidler?"
Svar:
Sundhedsstyrelsen offentliggjorde i december 2002 en Medicinsk Teknologi Vur-dering (MTV) ”Leddegigt – medicinsk teknologivurdering af diagnostik og be-handling”. Anledningen til MTV’en var fremkomst af biologiske lægemidler tilbehandling af leddegigt. Den medicinske teknologivurdering indeholdt vurderingeri forhold til tidlig visitation og diagnosticering, medikamentel behandling af ledde-gigt, herunder med biologiske lægemidler, ikke-medikamentel behandling, bl.a.kirurgi, fysioterapi og ergoterapi samt sundhedsøkonomiske overvejelser.I relation til behandling af leddegigt fremgår det af MTV'en fra 2002, at de biologi-ske lægemidler først bør tilbydes, når de langsomtvirkende gigtmidler har util-strækkelig effekt eller andre forhold, f.eks. sygdommens sværhedsgrad, taler her-for. Baggrunden for denne anbefaling var, at langtidsvirkningerne ved brug af debiologiske lægemidler ikke kendes, ligesom behandling af leddegigt i sygdommenstidlige fase med biologiske lægemidler endnu er utilstrækkeligt belyst.De sundhedsøkonomiske overvejelser i MTV'en fra 2002 inddrager sundhedsvæse-nets omkostninger til behandling af leddegigt, herunder forskellige senarier foranvendelse af biologiske lægemidler.Flere forhold, herunder fastlæggelse af patientgrundlaget, opgørelsen af medicin-udgifter, gør, at de økonomiske konsekvensberegninger skal tages med et vist for-behold.Beregningerne fra 2002 viser, at tilbud af biologiske lægemidler som førstebehand-ling til leddegigtpatienter, frem for udelukkende langsomtvirkende gigtmidler, vilmedføre, at de årlige meromkostninger øges fra hhv. 136 til 505 mio. kr. årligt og169 til 942 mio. kr. årligt over en femårig periode, afhængigt af produkt. Ved til-bud af biologiske lægemidler efter behandlingssvigt med langsomtvirkende gigt-midler, skønnes de årlige meromkostninger at blive øget fra hhv. 57 til 126 mio. kr.og 71 til 240 mio. kr. årligt over en femårig periode, afhængigt af produktvalg.Meromkostninger afhænger ikke udelukkende af prisen på det valgte biologiskelægemiddel, men også af behovet for sundhedsfagligt personale, da behandling
2med biologiske lægemidler gives dels som dropbehandling, og derfor kræver etsundhedsfagligt beredskab, dels som indsprøjtning under huden af patienten selv,som kræver instruktion.Leddegigtpatienter tilbydes i dag først biologiske lægemidler, når der har væretbehandlingssvigt af de langsomtvirkende gigtmidler, hvilket ud fra en helhedsvur-dering af projektgruppen bag MTV'en anbefaledes dels i forhold til evidens, delsud fra ressourcemæssige aspekter.Allerede i forbindelse med udarbejdelse af MTV’en i 2002 blev det anbefalet, attage vurderingen om anvendelsen af biologiske lægemidler op igen indenfor nogleår, da der forventedes ny viden om behandling af leddegigt med biologiske læge-midler.Der er igangsat udarbejdelse af en ny MTV med fokus på anvendelse af biologiskelægemidler i behandlingen af leddegigt. Denne MTV-rapport forventer Sundheds-styrelsen at have klar i sommeren 2009.Sundhedsstyrelsen har således fokus på det sundhedsfaglige grundlag for anvendel-sen af biologiske lægemidler til leddegigtpatienter, dels ved en ny MTV, dels somen del af specialeplanlægningen.