Dato:            17. november 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-12160-142

Sagsbeh.:     ADJ

Fil-navn:      Dokument 4

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 16 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 14. oktober 2008.

 

Spørgsmål 16:

"Ministeren bedes oplyse, om retstilstanden er sådan, at danske patienter kan rejse til et andet EU/EØS land og der modtage behandling hos en speciallæge for en sygdom, som der ikke behandles for i Danmark, eller som der kun i stærkt begrænset omfang behandles for hos speciallæger i Danmark."

 

Svar:

Det forudsættes i det følgende, at der er tale om speciallægebehandling, der i Danmark ydes tilskud til hos privatpraktiserende speciallæger.

 

Jeg kan oplyse, at når den reviderede bekendtgørelse om adgang til tilskud efter sundhedsloven til varer og tjenesteydelser, der er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land, træder i kraft, bliver adgangen til tilskud blandt andet udvidet for gruppe 1-sikrede til speciallægebehandling (gruppe 2-sikrede har allerede denne mulighed), jf. mit svar på spørgsmål nr. 14 (alm. del).

 

Der vil dermed kunne ydes tilskud til behandlinger (ydelser), selvom de er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land, hvis de er omfattet af tilbudet i Danmark. Det vil sige, at der kan gives tilskud til ydelser, som er omfattet af Overenskomst om speciallægehjælp, der er indgået mellem Regionernes Lønnings- og Takstnævn og Foreningen af Speciallæger. Begrænsninger i sundhedslovgivningen og overenskomsten for adgangen til tilskud med hensyn til blandt andet kravet om lægehenvisning, vil være gældende, uanset om en ydelse købes eller leveres i Danmark eller i andet EU-/EØS-land.

 

 

 

Â