Dato:            12. januar 2009

Kontor:        Sundhedspolitisk kt.

J.nr.:              2008-12160-145

Sagsbeh.:     dra

Fil-navn:      Dokument 1

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 148 (Alm. del), som Folketingets sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 2. december 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske af Liselott Blixt (DF)

 

Spørgsmål 148:

"På baggrund af historien i DR TV den 30. november 2008 om flytning af patienter bedes ministeren oplyse, om han kan bekræfte oplysningerne om, at lignende flytninger sker 800 gange om året. Ministeren bedes endvidere oplyse hvilke initiativer ministeren agter at tage med henblik på sikring af, at patienter undgår unødig og uhensigtsmæssig flytning. Ministeren bedes endvidere oplyse, om han vil garantere, at man allerede næste år vil kunne se en effekt af disse initiativer."

 

 

Svar:

Sundhedsstyrelsen udarbejdede i 2004 rapporten "Undersøgelse af kapaciteten i intensiv terapi". Rapporten baserede sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt de daværende amter og H:S.

 

Af rapporten fremgår, at der i 2003 var 531 overflytninger fra et sygehus til et andet som følge af kapacitetsproblemer. I de første 8 måneder af 2004 var der 427 overflytninger. Det blev i rapporten konkluderet, at der ikke var en entydig tendens i fordelingen mellem amter og H:S.

 

Det er ikke muligt, ved anvendelse af eksisterende registre over sygehusvæsenets aktivitet, at opgøre antallet af intensivpatienter, der overflyttes fra et sygehus til et andet, og den nævnte spørgeskemaundersøgelse er ikke gentaget. Jeg kan derfor hverken be- eller afkræfte, at der sker overflytninger af intensivpatienter 800 gange om året.

 

Kapaciteten på intensivområdet skal være sådan, at det kun helt undtagelsesvis er nødvendigt af denne grund at flytte patienter i respirator imellem sygehuse. Imidlertid bestemmes kapaciteten på intensivafdelingerne ikke kun af antallet af senge og antallet af respiratorer. Det er, som i mange andre sammenhænge, også sundhedspersonale med bestemte kompetencer, der er behov for.

 

Det er regionerne, der som sygehusejere, skal foretage den nødvendige prioritering, så intensivkapaciteten svarer til behovet dels i forlængelse af planlagte operationer, dels som beredskab til patienter der pludseligt får behov for respiratorbehandling.

 

Der er med de seneste års økonomiaftaler mellem regeringen og regionerne tilført sygehusvæsenet yderligere midler, og der er fokus på at sikre personale med de nødvendige kompetencer. Herudover bør regionerne også tage kapacitetsmæssige hensyn i forbindelse med omstruktureringer i sygehusvæsenet som følge af sygehusplaner m.v.

Jeg har ikke planer om at igangsætte initiativer målrettet intensivkapaciteten, og vil ikke garantere, at ingen intensivpatient flyttes pga. pladsproblemer, men jeg har en forventning om, at kapaciteten justeres som led i de kommende års tilpasninger i sygehusvæsenet.