Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 17. november 2008 Kontor:Â Â Â Â Â Â Â Regional sundhed J.nr.:Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â 2008-12160-142 Fil-navn:Â Â Â Â Â Dokument 3
|
"Ministeren bedes oplyse, om patienter der er blevet behandlet hos speciallæger i udlandet siden marts 2004 har krav på refusion af deres udgifter."
Det forudsættes i det følgende, at der er tale om speciallægebehandling, der i Danmark ydes tilskud til hos privatpraktiserende speciallæger.
Jeg kan oplyse, at det med EF-domstolens senere retspraksis er blevet tiltagende klart, at blandt andet speciallægehjælp for gruppe 1-sikrede som udgangspunkt er undergivet reglerne om fri udveksling af tjenesteydelser, jf. EF-traktaten.
Der vil derfor blive udstedt en revideret bekendtgørelse om adgang til tilskud efter sundhedsloven til varer og tjenesteydelser, der er købt eller leveret i et andet EU-/EØS-land, hvormed adgangen til tilskud blandt andet udvides for gruppe 1-sikrede til speciallægebehandling (gruppe 2-sikrede har allerede denne mulighed).
Refusionskrav opstået siden marts 2004 var underlagt Danske Lovs 20-årige forældelsesfrist indtil den 1. januar 2008, hvor den nye forældelseslov, jf. lov nr. 522 af 6. juni 2007, trådte i kraft. Med den nye forældelseslov er fristen for disse krav forkortet til 3 år. Krav opstået inden den 1. januar 2008 forældes dog tidligst den 1. januar 2011, medmindre forældelse ville have indtrådt på et tidligere tidspunkt efter såvel de gamle som de nye regler. Det må følgelig antages, at forældelse for refusionskrav opstået siden marts 2004 tidligst vil indtræde den 1. januar 2011.