Dato:            22. december 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-12140-361

Sagsbeh.:     sbpe

Fil-navn:      Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 119 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 24. november 2008.

 

Spørgsmål 119:

"Ministeren bedes redegøre for, hvilke informationer Sundhedsstyrelsen har fået fra Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland om anvendelsen af tvang i behandlingen i 2007 og 2008 - herunder om de anvendte fikseringsmetoder - og hvad Sundhedsstyrelsen har foretaget sig i den anledning?."

 

Svar:

 

Jeg har indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen til brug for min besvarelse. Sundhedsstyrelsen har sendt mig følgende oplysninger:

 

”Sundhedsstyrelsen modtager i henhold til psykiatriloven indberetninger vedrørende tvangsforanstaltninger fra de psykiatriske afdelinger, herunder Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland.

 

Styrelsen modtager oplysning om patienter, der under tvang har modtaget medicinering, ECT (elektrochokbehandling), ernæring og behandling af legemlig lidelse. Videre oplysning om patienter, der har været underlagt fiksering med bælte, eventuelt suppleret med remme og handsker, samt om patienter der har været fastholdt, fået beroligende medicin eller været personligt skærmet i mere end 24 timer. Sluttelig modtages oplysning om patienter, der har været berørt af aflåsning af egen stuedør. Styrelsen modtager indberetning for hver enkelt tvangsforanstaltning.

 

For så vidt angår indberettede data for 2007, se venligst bilag 1.

 

For så vidt angår data for 2008 frem til d.d. foreligger disse endnu ikke i valideret form. Sundhedsstyrelsen forventer at kunne tilsende ministeriet validerede data for hele 2008 ultimo januar 2009.

 

Sundhedsstyrelsen har, udover ovennævnte løbende indberetninger, fra overlæge Benedikte Volfing, Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland, på styrelsens anmodning i september 2008 modtaget en redegørelse og efterfølgende supplerende oplysninger vedrørende en konkret patients langvarige tilbageholdelse på stuen / bæltefiksering. Styrelsen havde i august 2008 rettet henvendelse til Sikringsafdelingen på baggrund af Europarådets Torturforebyggelseskomités rapport vedrørende et besøg på Sikringsafdelingen i februar 2008, idet endelig rapport tilgik styrelsen i august 2008. Redegørelsen fra overlæge Benedikte Volfing gav ikke styrelsen anledning til at oprette en tilsynssag.

 

Sundhedsstyrelsen udsendte den 9. juli 2008 en skrivelse til regionerne med henblik på videredistribution til de psykiatriske afdelinger vedrørende anvendelse af tvangsforanstaltninger. Skrivelsens første afsnit omhandler den manglende mulighed for at anvende fiksering på oppegående patienter – se venligst Bilag 2. Skrivelsen blev bl.a. udsendt på baggrund af Europarådets Torturforebyggelseskomités rapport vedrørende et besøg på Sikringsafdelingen i Nykøbing Sjælland i februar 2008.

 

Endvidere har der i april 2007 været telefonkontakt/mailkorrespondance imellem styrelsen og Sikringsafdelingen vedrørende spørgsmål om registrering af henholdsvis tvangsbehandling, aflåsning af stuedør, beskyttelsesfiksering og udskrivningsaftaler/koordinationsplaner.

 

Sundhedsstyrelsen ved Embedslægerne Sjælland rettede i marts 2007 henvendelse til Sikringsafdelingen vedrørende to patienter, der havde været udsat for bæltefikseringer igennem perioden december 2006/januar 2007 - februar 2007. Svar fra Sikringsafdelingen i marts 2007 gav ikke anledning til yderligere tiltag fra embedslægernes side.”

 

Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens oplysninger.

 

Sundhedsstyrelsen har efterfølgende oplyst, at styrelsen den 4. december 2008 har bedt overlægen på Sikringsafdelingen om at sørge for, at de patienter, der er blevet udsat for den ulovlige fikseringsmetode i perioden fra modtagelsen af ministeriets brev i marts 2008 til den 26. november 2008, hvor anvendelsen af fikseringsmetoden ophørte, skriftligt bliver oplyst om, at denne praksis ikke har været i overensstemmelse med psykiatriloven. Styrelsen har gjort opmærksom på, at også patienternes patientrådgivere skal informeres om dette. De berørte patienter har derfor mulighed for at klage over tvangsanvendelsen.

 

Sundhedsstyrelsen har endvidere bedt om, at få fremsendt en kopi af ovennævnte skriftlige orientering til de berørte patienter.