Dato:            Den 25. februar 2009

Kontor:        Retsstillings og Internationalt kt.

J.nr.:              2008-1530-229

Sagsbeh.:     seb

Fil-navn:      Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 114 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sund­hed og forebyggelse den 21. november 2008.

 

Spørgsmål 114:

"Ministeren bedes oplyse antallet af religiøst betingede omskæringer på drenge, der er udført på offentlige sygehuse i 2006, 2007 og 2008 og hvor mange henvendelser, der har været i forbindelse med komplikationer i forbindelse med omskæringen, uanset om denne har fundet sted i det offentlige eller er sket på anden måde."

 

 

Svar:

Jeg har indhentet en udtalelse fra Sundhedsstyrelsen:

 

”På offentlige sygehuse er der ifølge Sundhedsstyrelsens registreringer foretaget følgende antal rituelle omskæringer:

2006:20

2007:17

2008: 5*   * 1.halvår af 2008.

 

Langt de fleste rituelle omskæringer i Danmark foregår uden for de offentlige sygehuse, enten hos privat praktiserende speciallæger eller i hjemmet. Disse omskæringer bliver ikke registreret hos Sundhedsstyrelsen.

 

Der findes ikke en selvstændig registrering af, hvor mange henvendelser de offentlige sygehuse får i forbindelse med komplikationer efter omskæringer.

 

Sundhedsstyrelsen forstår anden del af spørgsmålet således, at der menes henvendelser til Tilsyn i Sundhedsstyrelsen i forbindelse med komplikationer ved rituel omskæring.

 

Sundhedsstyrelsen kan til dette oplyse, at der ikke føres en egentlig registrering over disse henvendelser. De fleste henvendelser er kommet fra sygehuspersonale i forbindelse med, at et barn er blevet bragt til behandling på sygehuset efter omskæring i hjemmet. Det skal i den forbindelse bemærkes, at sundhedspersonale ikke har pligt til at rette henvendelse til Sundhedsstyrelsen i sådanne situationer.

 

Sundhedsstyrelsen har i perioden 2007-2008 modtaget henvendelser om omskæringer af 10 drengebørn. Årsagen til henvendelserne har bl.a. været, at der var mistanke om, at børnene ikke blev tilstrækkeligt smertebehandlet i forbindelse med indgrebet og i perioden efter, mistanke om infektion eller at der var blevet anvendt en ikke ankerkendt teknik ved operationen.”

 

Jeg har desuden indhentet en udtalelse fra Sundhedsvæsenets Patientklagenævn, som oplyser, at nævnet ikke foretager registrering af, om en klage over en omskæring vedrører en religiøst eller medicinsk indiceret omskæring.

 

Jeg kan henholde mig til udtalelserne fra henholdsvis Sundhedsstyrelsen og Patientklagenævnet og i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 115.