Sundhedsudvalget 2008-09
SUU Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Sundhed og ForebyggelseDato:Kontor:J.nr.:Sagsbeh.:Fil-navn:18. december 2008Regional sundhed2008-1444-201HMvacc/pneu-r/svarspm100-2008
Besvarelse af spørgsmål nr. 100 (Alm. del), som FolketingetsSundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyg-gelse den 18. november 2008.Spørgsmål 100:
"Hvad er ministerens holdning til at give pensionister og personer med lungesyg-domme gratis vaccination mod lungebetændelse? Kan ministeren oplyse, hvad detville koste at indføre en sådan vaccination?"
Svar:
Jeg kan oplyse, at jeg har haft spørgsmålet forelagt for Sundhedsstyrelsen, som harmeddelt, at styrelsen er af den opfattelse, at effekten af pneumokokvaccination tilfx alle ældre ikke på nuværende tidspunkt er dokumenteret tilstrækkeligt til at ind-føre som et gratis tilbud.Som begrundelse anfører Sundhedsstyrelsen blandt andet:Hvad angår virkningsmekanismer findes der i princippet to slags vacciner modpneumokoksygdom.Om den ene vaccine, som har været brugt i det danske børnevaccinationsprogramsiden oktober 2007, og som kun kan bruges til børn under 2 år, oplyses, at effektenpå alvorlig sygdom og sikkerhed, hvad angår bivirkninger, er veldokumenteret.Hertil kommer, at erfaringer fra andre lande, hvor denne vaccine har været anvendti en årrække, har vist, at vaccination af børnene indirekte får en beskyttende effektpå den øvrige befolkning. På sigt påregnes den største indirekte forebyggende ef-fekt på sygdomme at ville forekomme hos personer med underliggende sygdommeog hos personer over 65 år, hvor alvorlig sygdom forekommer hyppigst.Alvorlig sygdom omfatter i denne forbindelse såkaldt invasiv sygdom (bakterientrænger ind i blodbanen) og pneumoni (lungebetændelse).Den anden vaccine, der kan bruges til personer over 2 år, beskytter mod flere typeraf pneumokokbakterier, men er omgærdet af flere usikkerhedsmomenter. Sikkereffekt er påvist hos yngre raske personer, der imidlertid ikke har særlig stor risikofor at få alvorlig sygdom. Varigheden af virkningen er usikker (ca. 5 år), ligesomvirkningen af evt. fornyet vaccination også er usikker. Endelig er der også en visusikkerhed hvad angår bivirkninger, især i forbindelse med efterfølgende vaccina-tioner.Det er personer med forskellige underliggende sygdomme (risikogrupper), der harstørst risiko for at få alvorlig sygdom, samt personer over 65 år. Hos risikogrup-perne er effekt på alvorlig sygdom usikker. Hos personer over 65 år er påvist effekt
2overfor invasiv sygdom, men ikke sikker effekt overfor den hyppigste alvorligesygdom, nemlig pneumoni.Jeg kan tiltræde Sundhedsstyrelsens indstilling og finder af de af styrelsen anførtegrunde ikke grundlag for at indføre gratis vaccination mod lungebetændelse tilpensionister og personer med lungesygdomme.Med hensyn til udgifterne ved at indføre gratis vaccination mod lungebetændelsetil pensionister og personer med lungesygdomme, har Sundhedsstyrelsen oplyst, atselve vaccinen koster omkring 184 kr. Hertil kommer så honoraret til lægen. Der eri Danmark godt 800.000 pensionister samt ca. 220.000 personer, der har fået kon-stateret og går til behandling for varig nedsættelse af lungefunktion, herunder pati-enter med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Alt afhængig af tilslutning vilden samlede udgift ved indførelse af gratis vaccination mod lungebetændelse til deto grupper således kunne beløbe sig til i størrelsesordenen 180 – 280 mio. kr.