Dato:            16. december 2008

Kontor:        Regional sundhed

J.nr.:              2008-12140-343

Sagsbeh.:     sbpe

Fil-navn:      Dokument 3

 


Besvarelse af spørgsmål nr. 10 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til ministeren for sundhed og forebyggelse den 13. oktober 2008.

 

Spørgsmål 10:

"Ministerens kommentarer udbedes til artiklen "Sindssyge bag tremmer i månedsvis" i Politiken den 8. oktober 2008 og oplyse, hvordan regeringen vil sikre tilstrækkelig økonomi til den fornødne kapacitet til retspsykiatrisk behandling, hvor mange retspsykiatriske sengepladser ministeren mener, at der fortsat mangler, hvis der er behov for nybyggeri, vil dette så være omfattet af det udmeldte anlægsstop, hvordan vil ministeren sikre, at der kan rekrutteres det relevante personale til flere sengepladser."

 

Svar:

Som justitsministeren og jeg selv sagde på samrådet den 18. november i år, skal sindssyge mennesker ikke opholde sig i et fængsel. Derfor har jeg bedt om at få kortlagt ventetiderne på området.

 

Det er den enkelte regions ansvar at sikre en kapacitet, der gør det muligt at kunne modtage psykotiske indsatte hurtigst muligt, når de henvises fra fængselsvæsenet.

 

Regeringen og satspuljepartierne har siden 2003 via satspuljeaftalerne afsat betydelige ekstra økonomiske ressourcer til psykiatrien. Blandt andet blev der med psykiatriaftalen på sundhedsområdet for perioden 2007-2010 afsat 120 mio. kr. fordelt med 30 mio. kr. over 4 år målrettet retspsykiatrien. Denne aftale var en direkte opfølgning på de konklusioner og anbefalinger, der fremgik af regeringen rapport ”Psykisk sygdom og kriminalitet” fra 2006.

 

På baggrund af rapportens anbefalinger har regeringen og satspuljepartierne med satspuljeaftalen for 2008-2011 ønsket at styrke området yderligere. Der blev derfor med aftalen afsat 90 mio. kr., fordelt med 30 mio. kr. i 2008 og 60 mio. kr. i 2009, til udvidelse af sengekapaciteten i retspsykiatrien. Pengene er blevet udmøntet således, at muligheden for længerevarende stabiliserende indlæggelser og gradvis udslusning efter indlæggelse styrkes i overensstemmelse med anbefalingerne i rapporten.

 

Endelig har regeringen sammen med satspuljepartierne prioriteret en yderligere udbygning af voksenpsykiatrien med den netop indgåede satspuljeaftale, hvor regionerne i forbindelse med indførelse af behandlingsrettigheder i 2010, tilføres i alt 850 mio. kr. over de næste fire år.

 

Med hensyn til spørgsmålet om anlægsstop kan jeg oplyse, at der ikke er udmeldt et anlægsstop på området. De samlede regionale anlægsinvesteringer skal afholdes inden for den anlægsramme, der aftales i forbindelse med økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Danske Regioner.

 

Rekruttering af kvalificeret personale til psykiatrien er ligesom i det øvrige sundhedsvæsen en udfordring. Med henblik på at sikre den fremtidige rekruttering af personale til psykiatrien opfordrede regeringen og satspuljepartierne i den seneste psykiatriaftale regionerne til at rekruttere flere forskellige relevante personalegrupper til psykiatrien.

 

Blandt andet pegede partierne bag aftalen på, at særligt psykologer med specialuddannelse vil kunne varetage en række opgaver, der kan supplere den lægelige arbejdskraft, der er til rådighed, samt at specialuddannede sygeplejersker og andet relevant personale også kan bidrage til at styrke indsatsen i psykiatrien.

 

For så vidt angår speciallæger har Sundhedsstyrelsen med den seneste plan indført en differentieret dimensionering af hoveduddannelsesforløbene. Det betyder, at der oprettes betydeligt flere hoveduddannelsesforløb, hvor der er brug for en målrettet indsats som følge af rekrutteringsvanskeligheder. Det betyder konkret, at der oprettes 20 hoveduddannelsesforløb årligt fra 2008 til 2012 i børne- og ungdomspsykiatrien, mod 15 hoveduddannelsesforløb i 2006.

 

Regionerne har således mulighed for at øge arbejdsstyrken i psykiatrien ved at ansætte andet personale end læger, og regeringen har med oprettelsen af flere hoveduddannelsesforløb skabt grundlag for bedre rekrutteringsmuligheder i psykiatrien fremover.