Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JUB/ J.nr. 2008-9459

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 22. december 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. november 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 94 (SOU Alm. del).

­

 

Spørgsmål nr. 94:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. november 2008 fra Lizett Røhling vedrørende historien om en ung handicappede, jf. SOU alm. del - bilag 101.”

 

 

Svar:

Allerførst vil jeg henlede opmærksomheden på, at kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning. Kommunalbestyrelsen skal også være opmærksom på, om der kan søges hjælp efter anden lovgivning end den sociale lovgivning.

Af henvendelsen fremgår det ikke, om kommunen har udarbejdet en handleplan for den unge mand. Formålet med en handleplan er, at kommunen angiver formålet med den indsats, borgeren modtager, hvilken indsats der er nødvendig for at opnå formålet, den forventede varighed af indsatsen og andre særlige forhold om boform, beskæftigelse, personlig hjælp, behandling m.v. Handleplanen skal ses i sammenhæng med kommunens visitation, hvor handleplanen kan være et brugbart afsæt for en vurdering af, hvilken konkret hjælp borgeren skal tilbydes. Handleplanen kan blandt andet bruges af kommunen til at holde fokus på udviklingspotentialet hos den enkelte borger, herunder hvad der skal til for, at forholdene for den enkelte borger forbedres eller dog ikke forværres, hvor det kan undgås. Borgeren kan henvende sig til kommunen med henblik på kommunens stillingtagen til, om den skal tilbyde en handleplan.

 

Det fremgår af henvendelsen, at kommunalbestyrelsen har givet afslag på visitation til et botilbud, hvor der er et bomiljø med andre. Jeg skal gøre opmærksom på, at borgeren har mulighed for at klage over kommunalbestyrelsens afgørelse til det sociale nævn. Jeg har ikke mulighed for at pålægge kommunen at træffe en bestemt afgørelse i forhold til den enkelte borger.      

 

Jeg er opmærksom på, at antallet af unge, der får stillet diagnosen ADHD er stigende. Samtidig er det et område, der er kendetegnet ved, at der som helhed ikke er tilstrækkelig viden i kommunerne om, hvilke indsatser der kan og skal ydes som behandling eller handicapkompensation. Regeringen har derfor sammen med satspuljepartierne afsat 26 mio. kr. i alt i årene 2009-2012 til et projekt, der skal bidrage til en forbedring af kommunernes indsats over for denne gruppe.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Morten Starch Lauritsen