Folketingets Socialudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Socialudvalget har i brev af 25. november 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 89 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Özlem Sara Cekic (SF).

 

 

Spørgsmål nr. 89:

”Vil ministeren på baggrund af Beskæftigelsesankenævnets Praksisundersøgelse 2008 "Engangshjælp efter § 25 a i lov om aktiv socialpolitik", redegøre for hvor mange kontanthjælpsmodtagere, der uretmæssigt ikke har fået engangshjælp siden 1. januar 2003?”

 

 

Endeligt svar:

Det er ikke muligt med baggrund i undersøgel­sen at konkludere, at der på regions- eller landsplan er et antal kontanthjælps­modtagere, der uretmæssigt ikke har fået engangshjælp.

 

Praksisundersøgelsen er udarbejdet af Beskæftigelsesankenævnet, Statsforvalt­ningen Midtjylland. Hensigten med en sådan gennemgang af et antal sager er kvalitetssikring af afgørelserne, og omfatter både regelanvendelsen og en formalitetsvurdering af væsentlige sagsbehandlingsregler. Der er således ikke tale om efterprøvelse af indbragte afgørelser, og det er ikke givet, at Beskæftigelses­ankenævnet ville have omgjort dem, hvis de var blevet anket.

 

Beskæftigelses­ankenævnet har anmodet Randers, Silkeborg, Skive, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Norddjurs kommuner om hver at indsende 14 sager. Disse 14 sager skulle være nye kontanthjælps- og starthjælpssager, hvor der er bevilget løbende kontanthjælp og hvor der er givet afslag på engangshjælp eller er bevilget engangshjælp med et mindre beløb end fuld takst for engangshjælp. Sagerne måtte ikke være påklaget og videresendt til nævnet med henblik på behandling.

 

Endelig bemærkes, at det er en klar forudsætning i lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, at praksisundersøgelser er fremadrettede. Nærværende praksisundersøgelse anbefaler blandt andet, at kommunerne i højere grad bliver opmærksomme på, at engangshjælpen kan være en mulighed og informerer borgerne herom.

 

Det fremadrettede formål er formaliseret i retssikkerhedslovens § 79 a, hvoraf fremgår, at kommunalbestyrelsen skal behandle nævnenes undersøgelser af kommunens praksis på et møde. Endvidere fremgår det af retssikkerheds­bekendtgørelsen, at beskæftigelsesankenævnene ikke i forbindelse med en praksisundersøgelse kan tage kommunernes afgørelser op af egen drift med henblik på at ændre afgørelsen.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen