Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

ARS/ J.nr. 2008-9068

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 4. december 2008.

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. november 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 76 (SOU Alm. del), stillet efter ønske fra Annette Vilhelmsen (SF).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 76:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvor mange og hvilke af landets kommuner, der også må overskride budgettet pga. uforudsete udgifter til f.eks. anbringelser af børn og unge og derfor kommer til at betale strafafgift til staten?”

 

 

Svar:

Jeg vil indledningsvist gøre opmærksom på, at der kun vil ske en modregning i enkeltkommuners bloktilskud i 2009, hvis kommunerne under ét overskrider de vedtagne budgetter for 2008, jf. min besvarelse af SOU Alm. del, spørgsmål nr. 75. Derfor kan uforudsete udgifter til anbragte børn og unge i en enkeltkommune ikke i sig selv udløse en modregning.

 

Beregningerne for enkeltkommuner foretages endvidere i forhold til kommunens samlede regnskabsresultat, hvorfor der for den enkelte kommune givetvis kan være en række forskellige årsager til en eventuel budgetoverskridelse.

 

I forlængelse heraf kan det oplyses, at der på nuværende tidspunkt ikke kan redegøres for, hvorvidt de forskellige kommuner overskrider budgettet for 2008.

 

Senest den 31. januar 2009 skal hver kommune indsende et foreløbigt skøn over kommunens serviceudgifter og bruttoanlægsudgifter for 2008 til Velfærdsministeriet. Herefter udarbejder ministeriet en foreløbig opgørelse over, hvorvidt kommunerne under ét ligger over eller under det budgetterede niveau. Først på den baggrund kan det blive relevant at gennemføre en foreløbig nedsættelse af tilskuddet for de enkeltkommuner, der måtte have overskredet budgettet.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Niels Jørgen Mau