Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JUB/ J.nr. 2008-8680

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

Dato: 25. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. november 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 73 (SOU Alm. del) stillet af Annette Vilhelmsen (SF).

­

Spørgsmål nr. 73:

”Vil ministeren redegøre for, hvordan placeringen af yngre handicappede borgere, jf. vedhæftede artikel fra Danske Kommuners hjemmeside den 10. november 2008, harmonerer med

- servicelovens § 108 om, at kommunerne skal have botilbud til voksne handicappede

- velfærdsministeriets vejledning om botilbud til voksne, hvori det understreges at boligen skal være egnet og hensigtsmæssig?”

 

Svar:

Det fremgår af servicelovens § 108, at kommunalbestyrelsen skal tilbyde ophold i boformer, der er egnet til længerevarende ophold, til personer, som på grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne har behov for omfattede hjælp til almindelige daglige funktioner eller pleje, omsorg eller behandling, og som ikke kan få disse behov dækket på andet vis.

Som alternativ til at tilbyde ophold i botilbud efter servicelovens § 108, kan kommunalbestyrelsen visitere den nævnte personkreds til almene plejeboliger efter almenboligloven. Almene plejeboliger er almene ældreboliger med tilknyttet serviceareal for personer med behov for omfattende service og pleje efter lov om social service. Boligerne kan endvidere indrettes særligt med henblik på at betjene personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og kan dermed bebos af den samme personkreds som botilbud efter servicelovens § 108.

 

Kommunalbestyrelsen har en forsyningsforpligtelse vedrørende botilbud til længerevarende ophold efter servicelovens § 108. Kommunen kan vælge at etablere tilbuddet selv, eller at købe ydelsen af en region, en privat leverandør eller en anden kommune. Kommunalbestyrelsen har endvidere en forsyningsforpligtelse vedrørende almene ældreboliger efter almenboliglovens § 105. Kommunen kan vælge at etablere ældreboligerne selv eller overlade etableringen til en region, en selvejende almen institution eller en almen boligorganisation.

Det fremgår af servicelovens § 6 og af almenboliglovens § 185 b, stk. 3, at kommunalbestyrelsen skal udarbejde en årlig redegørelse for kommunens behov for og forventede brug af henholdsvis botilbud efter servicelovens § 108 og almene ældreboliger indrettet særligt med henblik på at betjene personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne efter almenboliglovens § 105, stk. 2, i regionen. 

 

En borger, der har modtaget kommunalbestyrelsens afgørelse om, at den pågældende ikke er berettiget til et botilbud efter servicelovens § 108 eller en almen ældrebolig efter almenboliglovens § 54, vil kunne indbringe afgørelsen for det sociale nævn.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Karin Ingemann