Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 67 (Alm. del), som Folketingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 12. november 2008. Spørgsmålet er stillet på vegne af Line Barfod (EL).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Barbara Bertelsen

 


Spørgsmål nr. 67 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):

 

”Ministeren bedes redegøre nærmere for indholdet af forsøgsordningen i Nordjylland med behandlingstilbud til voldelige mænd, herunder omkring finansiering, forsøgsperiodens længde, involverede myndigheder og organisationer mv., jf. vedhæftede artikel fra Politiken den 7. november 2008.”

 

Svar:

1. Nordjyllands Politi har iværksat en forsøgsordning, hvor politiet formidler kontakt mellem personer, der udøver vold i hjemmet, og Dialog Mod Vold, der er et behandlingstilbud under den private sociale organisation AskovgÃ¥rden.

 

Ordningen indebærer, at når politiet tilkaldes til et hjem, hvor en person har udøvet vold mod sin kæreste eller ægtefælle, medbringer politiet en samtykkeerklæring, hvor vedkommende kan indvillige i at blive kontaktet af Dialog Mod Vold med et tilbud om behandling. Det er frivilligt, om den pågældende vælger at skrive under på samtykkeerklæringen og dermed benytte sig af behandlingstilbuddet.

 

Tanken er, at politiet – som ofte har den første kontakt til familier i situationer, hvor der er vold eller overhængende fare herfor – ved hurtigt at formidle et tilbud om behandling kan motivere flere til at deltage i og gennemføre et frivilligt behandlingsforløb. Syd- og Sønderjyllands Politi har iværksat en lignende forsøgsordning.

 

2. I den artikel, der henvises til i spørgsmÃ¥let, gives der udtryk for, at voldelige mænd skal kunne dømmes til behandling i stedet for (ubetinget) fængsel.

 

Justitsministeriet kan i den forbindelse oplyse, at en sådan ordning ikke findes i dag – heller ikke hos Nordjyllands Politi.

 

Der kan i den forbindelse henvises til Justitsministeriets besvarelse af 4. marts 2008 af spørgsmål nr. 284 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg. Som det fremgår heraf, overvejer Justitsministeriet, om der er grundlag for at indføre en ordning, hvor personer, der begår vold i hjemmet, idømmes en betinget dom med et særligt vilkår om behandling for voldelig adfærd.

 

Overvejelserne af de spørgsmål, der er nærmere beskrevet i besvarelsen af spørgsmål nr. 284, og som ligeledes har sammenhæng med spørgsmålet om strafniveauet i sager om samlivsvold, pågår fortsat. Der er således ikke på nuværende tidspunkt taget stilling til, om der bør iværksættes en ordning med betingede domme med vilkår om behandling i sager om samlivsvold.

 

Selvom disse overvejelser endnu ikke er endeligt afsluttede, vil jeg gerne benytte denne lejlighed til at understrege, at det er min umiddelbare holdning, at man bør være meget varsom med at indføre ordninger for voldsudøvere, der kan opfattes som ”rabatordninger” på et område, hvor der ellers i normaltilfældet udmåles en ubetinget frihedsstraf. Jeg finder det samtidig principielt problematisk, hvis det kan være udsigten til at slippe for at skulle afsone en fængselsstraf, der motiverer til behandling, frem for et oprigtigt ønske om at få hjælp.

 

Betænkelighederne ved en ordning med behandling som alternativ til ubetinget frihedsstraf gør sig naturligvis særligt gældende, hvor der ikke foreligger nogen stærke indikationer af, at en sådan ordning kan have en positiv effekt af en vis betydning for voldsudøveres recidivrisiko, jf. besvarelsen af spørgsmål nr. 284.

 

Jeg vil orientere Folketingets Socialudvalg og Folketingets Retsudvalg, når Justitsministeriets overvejelser er endeligt afsluttede.