Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
757078_0001.png
757078_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 20. oktober 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KFI/ J.nr. 2008-1213
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. september2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 584 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lone Dybkjær (RV).
Spørgsmål nr. 584:”Ministeren bedes oplyse, hvornår evalueringen af regeringens handlings-plan "Et andet liv" vil foreligge, jf. den tidligere velfærdsminister Karen Je-spersens udtalelse under 1. behandlingen af B 43 den 11. december 2008:”Der kommer jo her i det nye år en evaluering af hele den indsats og af det,der hedder Kompetencecenter Prostitution, og deres indsats," da der indtilvidere kun er foretaget et såkaldt "servicetjek" af Kompetencecenter Prosti-tution. ”
Svar:Evalueringen af regeringens handlingsplan ”Et andet liv” er forelagt Social-udvalget. Der er tale om Niras Konsulenternes ’Servicetjek af Kompetence-center Prostitution’ som Socialudvalget har fået oversendt den 23. marts2009.Den primære årsag, til at Niras har kaldt rapporten for et servicetjek af Kom-petencecenter Prostitution og ikke en evaluering er, at indsatsen er perma-nent. Satspuljepartierne besluttede allerede i 2005 ved oprettelsen af Kom-petencecenter Prostitution, at indsatsen skulle permanentgøres i 2008.Det fremgår af handlingsplanen, at der i 2008 skulle foreligge en samlet ogendelig evaluering af de anbefalede initiativer i ” Et andet liv”. Evalueringenskulle bestå af en faglig evaluering og en brugerevaluering. Fokus skullevære på, hvordan de prostituerede samt sagsbehandlere i kommunerne ogpersonalet på ungdomsinstitutioner så på tiltagene der er igangsat i perio-
2
den. Yderligere skulle den organisatoriske forankring tages op til overvejelsei forlængelse af evalueringen.Disse ovenstående evalueringspunkter indgår alle i Niras’ rapport. Konklusi-onerne i rapporten er blandt andet baseret på fokusgruppeinterviews medprostituerede, prostitutionskunder samt kommunale og private samarbejds-partnere, som har erfaring med Kompetencecenter Prostitutions tilbud. Der-udover tages der stilling til, hvilke fremadrettede fokusområder der er behovfor i den fremtidige indsats. Der foreslås blandt andet at styrke harmonise-ringen mellem de forskellige indsatsområder, herunder et klarere fællesværdigrundlag samt målsætning. Endelig er det væsentligt, at der skabesreel og relevant vidensproduktion.Ressourcerne på prostitutionsområdet (Kompetencecenter Prostitution, Cen-ter Mod Menneskehandel og Fagområde Prostitution), er primo 2009 blevetstyrket fagligt og strategisk. Det er sket ledelsesmæssigt, dels ved at samlehele området under en faglig leder, dels hvad angår faglig koordination. Ilighed med den faglige koordinator, der varetager indsatsen i forhold til deudenlandske prostituerede (menneskehandel), er der tilknyttet en faglig ko-ordinator til det opsøgende, brobyggende og metodiske udviklende arbejde iforhold til indsatsen over for de danske prostituerede. Fokus på dokumenta-tion og registrering af indsatsen er øget. For så vidt angår egentlig forskningi prostitueredes vilkår, anbefales det i Niras konsulenternes rapport, at forsk-ningsinstitutioner varetager den del.
Karen Ellemann/ Peter Juul