Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
732284_0001.png
732284_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. september 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAP/ J.nr. 2009-6780
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9.september2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 577 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 577:”Ministeren bedes udtømmende angive hvilke retskilder der findes til forstå-elsen og forvaltningen af servicelovens § 96, samt om vejledningen fraKommunernes Landsforening herom har karakter af en retskilde, som enkommune kan henvise til i forbindelse med afgørelser efter servicelovens §96, samt om en vejledning fra handicaporganisationerne i givet fald villehave samme status som vejledningen fra Kommunernes Landsforening.”
Svar:Generelt om retskilder bemærkes, at loven med forarbejder samt administra-tive forskrifter, f.eks. bekendtgørelser, anses som retskilder. Hertil kan næv-nes retspraksis, administrativ praksis, retssædvaner og retsgrundsætningersamt forholdets natur (retstraditioner). Vejledninger indebærer ikke en fast-sættelse af retstilstanden, men alene en beskrivelse af denne.Den væsentligste og mest centrale retskilde til forståelsen og forvaltningenaf servicelovens § 96 er serviceloven med tilhørende forarbejder samt be-kendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig assistanceefter servicelovens §§ 95 og 96 (bekendtgørelse nr. 567 af 19. juni 2009).Hertil kommer anden lovgivning, herunder f.eks. lov om retssikkerhed ogadministration på det sociale område, forvaltningsloven og sundhedslovensamt de i medfør heraf udstedte administrative forskrifter, som kan havebetydning for forvaltningen af bestemmelsen.
2
Der er desuden en række domstolsafgørelser og principafgørelser fra Anke-styrelsen vedrørende servicelovens § 96, som i kraft af deres præjudikat-værdi kan have betydning for den fremtidige forståelse og forvaltning af be-stemmelsen.Indenrigs- og Socialministeriets vejledninger udtrykker ministeriets vejleden-de opfattelse af servicelovens § 96 bl.a. på baggrund af lovens forarbejder,Ankestyrelsens afgørelser og praksis i øvrigt på området. Ministeriets vej-ledninger er altså et fortolkningsbidrag, men fastsætter ikke i sig selv retstil-standen på området.Det kan afslutningsvis oplyses, at en vejledning fra KL ikke kan betragtessom en retskilde, men den retsopfattelse, der kommer til udtryk i en sådanvejledning, kan efter omstændighederne have baggrund i retskilder og der-ved være et udtryk for gældende ret. Tilsvarende ville kunne gøre sig gæl-dende for vejledninger, der udarbejdes af andre, som f.eks. Danske Handi-caporganisationer.
Karen Ellemann/ Karin Ingemann