Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. september 2009
SBU/ CAPJ.nr. 2009-6780
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9. september2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 576 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra René Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 576:”Ministeren bedes redegøre for hvilken kommune der skal visitere en borgertil en handicapvenlig bolig, hvis vedkommende ønsker at flytte fra kommuneA til kommune B, hvor vedkommendes kæreste bor i forvejen, samt om detkan tænkes, at borgeren slet ikke kan flytte fra den ene kommune til denanden, fordi ingen af kommunerne anser det for deres opgave at visitere?”
Svar:I forhold til mulighederne for at få en handicapegnet bolig må der skelnesmellem 1) almene handicapegnede familieboliger og 2) almene ældreboliger.Ansøgere kan frit søge en almen handicapegnet familiebolig i den kommune,hvor vedkommende ønsker at bo, og boligerne er beliggende. Almene han-dicapegnede familieboliger fordeles efter de almindelige ventelisteregler.Ansøgere skal således ikke visiteres hertil af kommunen. Personer medhandicap har fortrinsret til boligerne, der udlejes efter anciennitet på venteli-sten.Endvidere gælder, at kommunalbestyrelsen kan beslutte, at almene handi-capegnede familieboliger skal udlejes som almene ældreboliger, jf. nedenfor.Hvad angår almene ældreboliger, kan det oplyses, at bopælskommunen skalvisitere den pågældende til en sådan bolig. Visitationen sker på baggrund afen konkret individuel vurdering af ansøgerens behov for en ældrebolig.
2
Personer, som er visiteret til en ældrebolig, kan frit vælge ældrebolig, herun-der en ældrebolig i en anden kommune. Såfremt ansøgeren ønsker en al-men ældrebolig beliggende i en anden kommune, skal beliggenhedskom-munen også visitere den pågældende til en ældrebolig. Visitationen skal skeefter samme retningslinjer, som gælder for beliggenhedskommunens egneborgere.Det kan supplerende oplyses, at en borger, uanset funktionsnedsættelse,har ret til at flytte til en bolig i en anden kommune. Det er dog, i lighed medandre ikke-handicappede borgere, borgerens eget ansvar at søge en bolig,når der ikke er tale om et flyttebehov, som skyldes borgerens funktionsned-sættelse.Hvis en borger flytter til en bolig i en anden kommune, og den nye bolig ikkeumiddelbart er egnet til borgens behov, vil det være den nye kommune, dersom opholdskommune har pligt til at vurdere borgerens behov for hjælp, fx iforhold til servicelovens § 116 om hjælp til boligindretning mv.
Karen Ellemann/ Karin Ingemann