Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MGU/ J.nr. 2008-8921

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 11. december 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. november 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 57 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 57:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6. november 2008 fra Lajla Granly Fries vedrørende regler om arbejde og førtidspension, jf. SOU alm. del - bilag 77”

 

 

Svar:

 

I henvendelsen fra Lajla Granly Fries stilles spørgsmål til regeringens jobplan og til reglerne om førtidspension efter den gamle ordning.

 

Som en del af jobplanen er der fra 1. juli 2008 indført et særligt bundfradrag for folkepensionister på 30.000 kr. om året for indtægter ved personligt arbejde. Bundfradraget anvendes ved beregning af pensionstillæg og ved fastsættelse af størrelsen af den personlige tillægsprocent, der anvendes ved udbetaling af varmetillæg, helbredstillæg og den supplerende pensionsydelse.

 

Førtidspensionister efter den gamle ordning har i et vist omfang mulighed for at have supplerende indtægter, herunder arbejdsindtægter, ved siden af pensionen. Førtidspensionens grundbeløb, pensionstillæg og den personlige tillægsprocent bliver dog sat ned, hvis pensionisten har supplerende indtægter, det vil sige personlig indkomst, aktieindkomst og positiv nettokapitalindkomst, der overstiger fastsatte beløbsgrænser.

 

En enlig førtidspensionist kan i 2008 årligt have supplerende indtægter på op til 57.300 kr. før pensionstillægget påvirkes, og op til 16.600 kr. før den personlige tillægsprocent sættes ned.  

 

Førtidspensionister tilkendt førtidspension efter den gamle ordning har med regeringens jobplan fået sikkerhed for retten til førtidspension. Førtidspensionen kan ikke længere frakendes. Det vil sige, at pensionisten har mulighed for at prøve kræfter med et job uden at være i risiko for at miste retten til førtidspensionen.

 

Hvis arbejdsindtægten vedvarende forventes at overstige det dobbelte af førtidspensionens grundbeløb (122.306 kr. i 2008), skal kommunen vurdere, om der er grundlag for at træffe afgørelse om, at retten til pension gøres hvilende. Det betyder, at pensionsudbetalingen ophører, men at der er adgang til at få pensionsudbetalingen genoptaget ved henvendelse til kommunen. Ved afgørelsen af, om retten til pension skal gøres hvilende, foretager kommunen en konkret vurdering af, om den opnåede indtægt er uforenelig med den tilkendte førtidspension. Hvis pensionen gøres hvilende, udbetales en skattefri invaliditetsydelse, der årligt udgør 29.928 kr. (2008 tal).

 

For så vidt angår spørgsmålet om tilkendelse af højeste førtidspension, kan det oplyses, at højeste førtidspension kan tilkendes personer i alderen fra 18 til 60 år, der i ethvert erhverv må anses for kun at have ubetydelig erhvervsevne i behold. Pensionen kan således ikke forhøjes til højeste førtidspension, hvis modtageren er fyldt 60 år. Baggrunden for fastsættelsen af aldersgrænsen ved det 60. år er, at også personer over denne alder, der ikke er tilkendt førtidspension, kan have en mindre erhvervsevne end yngre, og derfor vælger andre tilbagetrækningsordninger, nedsat arbejdstid mv. Grundlaget for vurdering af nedsættelsen af erhvervsevnen er således anderledes for de over 60-årige.

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen