Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
726371_0001.png
726371_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 11. september 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2009-6262
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. august2009 følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 549 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 549:”Vil ministeren oplyse, om de personer, der siden vedtagelsen af Lovforslagnr. L 15 har fået afslag på merudgiftydelse med henvisning til principafgørel-se nr. C-27-07, har ret til en fornyet vurdering, nu hvor Ankestyrelsen - somFolketinget forudsatte at Ankestyrelsen ville gøre øjeblikkelig - har ophævetdenne principafgørelse, samt om kommunerne selv skal rådgive borgerneom denne mulighed, jf. bl.a. den udvidende pligt til rådgivning og vejledningefter servicelovens § 12?”Svar:Det kan indledningsvis oplyses, at daværende velfærdsminister Karen Je-spersen i december 2008 blandt andet orienterede samtlige kommuner omlov nr. 1118 af 26. november 2008 og bekendtgørelse nr. 1124 af 25. no-vember 2008, som havde til formål at bringe administrativ praksis for merud-giftsydelsens personkreds tilbage til det, der var gældende før sommeren2007. Det må således forudsættes, at de ændrede regler er de relevantemyndigheder bekendt.Det kan endvidere oplyses, at de nye regler i servicelovens § 100 trådte ikraft den 1. december 2008. Alle afgørelser om merudgiftsydelse, kommu-nerne træffer efter dette tidspunkt, skal således afgøres efter de nye regler.Dette gælder også tilfælde, hvor borgeren tidligere har fået afslag på merud-giftsydelse efter de gamle regler.Det kan generelt oplyses, at afgørelser om ret til merudgiftsydelse efter ser-viceloven kan påklages til Det Sociale Nævn eller Ankestyrelsen efter reg-
2
lerne herom i retssikkerhedsloven. Inden en klage behandles i Det SocialNævn eller Ankestyrelsen, skal den myndighed, som har truffet afgørelsen,vurdere, om der er grundlag for at give klageren helt eller delvist medhold.Der er således et lovbestemt krav om genvurdering af sagen, hvis klagefri-sten på fire uger efter, at borgeren har fået meddelelse om afgørelsen, over-holdes.Tilsvarende vil en borger, der måtte have fået afslag på en ansøgning medhenvisning til forældede regler have krav på, at myndigheden efter opfor-dring herom genvurderer sagen efter de nye regler, også selv om klagefri-sten er sprunget.For så vidt angår borgere, der efter de nye reglers ikrafttræden den 1. de-cember 2008 måtte have fået afslag med henvisning til forældede regler, ogsom selv retter henvendelse til myndigheden, kan det oplyses, at myndighe-den efter både forvaltningsloven og serviceloven har en opgave i forhold tilat vejlede og rådgive borgeren om relevante rettigheder efter lovgivningen,herunder også orientere om muligheden for at få vurderet en sag om merud-giftsydelse på ny.Ifølge Vejledning om retssikkerhed og administration på det sociale områdeaf 3. oktober 2006, pkt. 453, udvides myndighedernes vejledningspligt i hen-hold til forvaltningsloven på visse punkter af principperne om god forvalt-ningsskik. Det er således ikke altid tilstrækkeligt kun at yde vejledning, nårborgeren selv beder om det. Er der en tilstrækkelig anledning til det, børmyndigheden som følge af god forvaltningsskik efter omstændighederne påeget initiativ vejlede borgeren om, hvilke regler m.v., der gælder på det på-gældende område.
Karen Ellemann/ Morten Starch Lauritsen