Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
715397_0001.png
715397_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 20. august 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MLN/ J.nr. 2009-5740
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 24. juli 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 527 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 527:”Ministeren bedes kommentere på artiklen fra Danmarks Radios hjemmeside"Børn får ADHD-fejldiagnose"http://www.dr.dk/nyheder/indland/2009/07/20/221235.htm, hvor det fremgår,at alt for mange børn får stillet diagnosen ADHD, selv om de ikke lider afsygdommen; påstanden fremføres af professor i klinisk børnepsykologi vedAalborg Universitet, Karen Vibeke Mortensen, og ministeren bedes under-søge, om der er videnskabelige undersøgelser og/eller lignende, der bakkerpåstanden op? ”
Svar:Af den omtalte artikel fremgår det bl.a., at professor i klinisk børnepsykologived Aalborg Universitet, Karen Vibeke Mortensen mener, alt for mange børnfår stillet diagnosen ADHD, selv om de ikke lider af den sygdom. Samtidigfremgår det dog, at Jan Jørgensen, formand for Børne- og UngdomsPsykia-trisk Selskab i Danmark, er helt uenig i dette synspunkt.Om diagnosticering af børn med ADHD (Attention Deficit/Hyperactivity Di-sorder) kan jeg henvise til referenceprogrammet for udredning og behand-ling af børn og unge med ADHD, fra april 2008, som er udarbejdet af enarbejdsgruppe nedsat af Børne- og UngdomsPsykiatrisk Selskab i Danmark.Det fremgår af rapporten, at arbejdsgruppen er sammensat af et stort ogbredt udsnit af fagpersoner på området.
2
I rapporten er der bl.a. givet anbefalinger om diagnostik og udredning. Detfremgår bl.a. af undersøgelsen, at ADHD er en af de hyppigste diagnoserinden for børne- og ungdomspsykiatrien. Diagnosen optræder hos 3-5 % afbørn. Senere studier har fundet en hyppighed på 4-7 %. Disse tal stammerfra studier fra mange forskellige lande og kulturer, både Nordamerika, NewZealand/Australien, Sydamerika og Europa.Om årsager til ADHD fremgår det af nævnte rapport, at mange faktorer kanspille ind, og disse er endnu ikke fuldt klarlagt. Genetiske faktorer er dog devigtigste, hvilket er fundet i både familie-, adoptions- og tvillinge-undersøgelser. Nogle skøn vurderer, at genetiske faktorer er involveret i 77% af tilfældene og at i hvert fald syv udvalgte gener er fundet forbundet medADHD. Andre undersøgelser har fokuseret på miljø i forbindelse med gravi-ditet og fødsel som risikofaktorer for udvikling af ADHD hos barnet. Der kan iøvrigt henvises til afsnit 2 som generelt beskriver ADHD i rapporten om refe-renceprogram for udredning og behandling af børn og unge med ADHD,april 2008 (udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat af BUP-DK).Jeg har ikke kendskab til, om der findes videnskabelige undersøgelser, derbakker Karen Vibeke Mortensens synspunkter op. I givet fald må disse væreudarbejdet i regi af det sundhedsfaglige system.ADHD er et væsentligt indsatsområde både af hensyn til det enkelte menne-ske, den enkelte familie og samfundet. Det er netop også derfor, at satspul-jepartierne er blevet enige om at forbedre indsatsen på området: Vi har ind-gået en aftale om udmøntning af midler til en ny og forstærket indsats i for-hold til børn, unge og voksne med ADHD. Der er afsat 26 mio. kr. over 4 årtil formålet. De samlede indsatser har til formål, at borgere med ADHD får enmere målrettet støtte og kompensation for deres funktionsnedsættelse, sårisikoen for andre problemer, som f.eks. misbrug, kriminalitet og andre alvor-lige sociale vanskeligheder, reduceres mærkbart.
Karen Ellemann/ Morten Starch Lauritsen