Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
712965_0001.png
712965_0002.png
712965_0003.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. august 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2009-5647
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 14. juli 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 523 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 523:”I forlængelse af svaret på spørgsmål 465 anmodes ministeren om at ind-hente en udtalelse fra Danske Handicaporganisationer, om hvorvidt de harkendskab til, at borgerne har fået deres merudgiftsydelse tilbage som følgeaf Folketingets vedtagelse af lovforslag L 15”
Svar:Til brug for besvarelsen er der indhentet en udtalelse fra Danske Handicap-organisationer (DH), som i forhold til det stillede spørgsmål har oplyst føl-gende:” DH skal understrege, at vi ikke har et tætmasket indberetningssystem, dersikrer en tilbagemelding vedrørende alle dele af lovgivningen.DH har undersøgt effekten af den nye lovgivning via en kontakt til rådgiv-ningspersoner i de relevante af de 32 handicaporganisationer, der er repræ-senteret i DH.DH har modtaget en entydig tilbagemelding fra organisationerne om, at deikke har kendskab til nogen sager, hvor en person, efter lovændringen, igenhar opnået adgang til kompensation efter servicelovens § 100. Tværtimod ertilbagemeldingen fra organisationerne, at der ikke er nogen, der trods enanmodning herom til kommunen, har fået deres ansøgninger positivt be-handlet.
2
DH må derfor konkludere, at der ikke er noget, der tyder på, at den ønskedeeffekt ved lovgivningen er opnået.”Som en specifik kommentar til Danske Handicaporganisationers bemærk-ning om, at ”der ikke er nogen, der trods en anmodning herom til kommunenhar fået deres ansøgninger positivt behandlet” skal det understreges, atsåfremt der er borgere, der har fået afslag fra deres kommune på merud-giftsydelse med henvisning til, at de ikke er omfattet af personkredsen, kandette spørgsmål altid påklages til det sociale nævn, og der er ligeledes altidmulighed for at indbringe en sag for Ankestyrelsen med henblik på styrel-sens stillingtagen til, om sagen er af principiel karakter.I forhold til det anførte om, at lovændringens effekt vil afhænge af, at Anke-styrelsen trækker sin principafgørelse tilbage, skal der henvises til besvarel-sen af spørgsmål nr. 521.Det er endvidere opfattelsen, at der ikke er grundlag for at foretage en æn-dring af merudgiftsydelsens personkreds, således som Danske Handicapor-ganisationer foreslår. Ankestyrelsen har nu ophævet principafgørelse C-27-07, hvorved retstilstanden vedrørende personkredsen er ført tilbage til det,der var gældende før sommeren 2007.Afslutningsvis kan det oplyses, at der i regi af regeringens afbureaukratise-ringsprojekt er iværksat en miniundersøgelse vedrørende merudgiftsydelsen,som har til formål at kortlægge, om – og i givet fald hvorledes - der vil kunneforetages regelforenklinger.Karen Ellemann/ Tina Hansen
3
Vedlagt udtalelse fra Danske handicaporganisationer.