Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:7. august 2009
JLU/ J.nr. 2009-5420
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 7. juli 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 507 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 507:”Ministeren bedes oplyse, i hvor stor grad EU har indflydelse på socialudval-gets ressortområde.”
Svar:I henhold til EU -Traktatens art. 42 vedtager Rådet foranstaltninger vedrø-rende social sikring, som er nødvendige for at gennemføre arbejdskraftensfrie bevægelighed. Denne hjemmel er udmøntet i forordning 1408/71, somindeholder et omfattende regelsæt med henblik på at sikre, at arbejdstagerem.fl., som arbejder i et andet EU-medlemsland end deres eget, sikres sam-me rettigheder med hensyn til social sikring, som det pågældende landsegne statsborgere. Forordningen er et koordinationsinstrument, som ud overligebehandling bygger på en række klassiske EU-retlige principper. I denneforbindelse kan nævnes sammenlægning af beskæftigelses- eller forsik-ringsperioder tilbagelagt i andre medlemsstater med henblik på åbning af rettil de ydelser, hvortil der efter national lovgivning er en vis ventetid.Endvidere kan nævnes beregning af visse ydelser i forhold til beskæftigel-ses- eller forsikringsperioder tilbagelagt i det land, hvor pågældende er be-skæftiget samt adgangen til at få optjente ydelser udbetalt i et hvilket somhelst medlemsland.Ifølge Traktatens art. 137, stk. 1, litra c), jf. stk. 2, litra b) kan Rådet vedtagedirektiver med minimumsforskrifter vedrørende arbejdstagernes sociale sik-
2
ring og sociale beskyttelse. Denne bestemmelse er indtil videre ikke udmøn-tet i konkrete retsakter.Efter art. 137, stk. 1, litra j), jf. stk. 2, litra a) kan Rådet endvidere vedtageforanstaltninger om bekæmpelse af social udstødelse til fremme af samar-bejdet mellem medlemsstaterne gennem initiativer, der tager sigte på atopnå større viden, udvikle udvekslingen af oplysninger om god praksis,fremme nytænkning og vurdere erfaringen, men uden at der er tale om no-gen form for harmonisering af medlemsstaternes love og administrative be-stemmelser.Denne bestemmelse er senest udmøntet i en beslutning om at udpege 2010til ”Året for bekæmpelse af fattigdom og social udstødelse”.Med hjemmel i Traktatens art. 144 er der nedsat et rådgivende udvalg forsocial beskyttelse, som har til formål at fremme samarbejdet om social be-skyttelse mellem medlemsstaterne samt mellem disse og Kommissionen.Udvalget har til opgave:at følge den sociale situation og udviklingen i politikkerne vedrøren-de social beskyttelse i medlemsstaterne og Fællesskabetat fremme udvekslingen af oplysninger, erfaringer og god praksismellem medlemsstaterne og med Kommissionenat udarbejde rapporter, afgive udtalelser eller iværksætte andre akti-viteter på de områder, der hører under dets kompetence, på Rådetseller Kommissionens anmodning eller på eget initiativ.
Ifølge Traktatens art. 13 kan Rådet træffe hensigtsmæssige foranstaltningertil at bekæmpe forskelsbehandling på grund af køn, race eller etnisk oprin-delse, religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering.Kommissionen har senest i 2008 fremsat et forslag til direktiv om bekæm-pelse af forskelsbehandling uden for arbejdsmarkedet på grund af race elleretnisk oprindelse, religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering.Dette forslag, som også vedrører det sociale område, er endnu ikke vedtagetaf Rådet.
Karen Ellemann/ Jørgen Witsø - Lund