Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
709158_0001.png
709158_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 23. juli 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RLL/ J.nr. 2007-3402
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 25. juni 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 481 (SOU Alm. del), stillet af Marianne Jelved (RV).
Spørgsmål nr. 481:”I "Vejledning om særlig støtte til børn og unge og deres familier" foreskrivesdet, at kommunerne skal sætte ind med aktiv handling, hvis det vurderes, atder er risiko for, at anbragte børn og deres forældre mister evnen til at kom-munikere med hinanden. (Afsnit 476, jf. også punkterne 278 og 459). Vilministeren oplyse, hvorledes kommunerne foretager denne risikovurdering,og hvilke handlinger der normalt efterfølgende iværksættes?”Svar:Det er af stor betydning for barnets eller den unges forhold under anbringel-sen, at der så vidt muligt opretholdes en positiv kontakt med forældrene.Uanset evnerne som forældre vil forældrene ofte spille en stor rolle i barnetsbevidsthed. Derfor er det vigtigt at være meget opmærksom på barnets for-hold til de nære relationer under en anbringelse, hvilket naturligvis ogsågælder for børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, der anbrin-ges udenfor hjemmet.I nogle tilfælde kan der være risiko for, at forældrene og barnet eller denunge mister evnen til at kommunikere med hinanden, fx hvis forældrene ikketaler tilstrækkeligt dansk. I sådanne tilfælde kan der være behov for særligetiltag med henblik på at sikre en fortsat, positiv kontakt mellem forældre ogbarn. Disse tiltag kan fx bestå i en styrkelse af forældrenes danskkundska-ber, støtte under samværet eller tiltag til at styrke barnets eller den ungesvedligeholdelse af sit modersmål.
2
Mig bekendt findes der ikke statistiske oplysninger om, hvor ofte kommuner-ne iværksætter sådanne tiltag, eller hvordan disse fordeler sig mellem derespektive tiltag.En afdækning af, hvorvidt der er behov for et eller flere tiltag med henblik påat sikre, at barn og forældre fortsat kan kommunikere med hinanden, skalske i den lovpligtige udredning af barnets forhold efter servicelovens § 50,hvor kommunen skal anlægge en helhedsbetragtning af barnets forhold,herunder afdække ressourcer og problemer hos barnet, familien og netvær-ket.Bliver man i forbindelse med undersøgelsen opmærksom på mulige proble-mer af ovenstående karakter, bør der tages højde for disse i barnets handle-plan, ligesom der kan igangsættes støtte til forældrene under anbringelsen,hvis det vurderes at være relevant.Der kan ligeledes opstå behov på et senere tidspunkt, som ikke har været tilstede ved § 50-undersøgelsen. Jeg skal i den sammenhæng henvise tilkommunernes forpligtelse efter servicelovens § 70 til at følge op på indsat-sen og revidere handleplanen.
Karen Ellemann/ Mikkel Boje Nielsen