Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 2. juli 2009
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. juni 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 463 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
DHO/ J.nr. 2009-4972
Spørgsmål nr. 463:”Vil ministeren venligst kommentere på Politikens artikler d. 10. juni 2009,om en rundspørge foretaget blandt 1.060 socialrådgivere, hvoraf halvdelensvarede nej til, at »de inden for de seneste tre år har kunnet leve op til deretningslinjer, som loven stiller til dit socialfaglige arbejde«, og vil ministerentilkendegive om ministeriet er bekendt med resultaterne af lignende rund-spørger eller undersøgelser, der af- eller bekræfter billedet, og kan ministe-ren oplyse, såfremt ministeren kan bekræfte billedet, hvad der kunne tænkesat ligge til grund, herunder økonomiske prioriteringer i kommunerne, for til-standen, og hvad agter ministeren at gøre fremadrettet?”Svar:Først og fremmest vil jeg gerne understrege, at loven naturligvis skal over-holdes. Reglerne er jo til for at sikre, at der iværksættes de rigtige indsatserover for udsatte børn og familier så hurtigt som muligt. Det gælder ikkemindst kravet om, at man skal foretage en undersøgelse af barnets forholdfor at finde frem til den rette hjælp for barnet og kravet om, at en sådan un-dersøgelse skal være afsluttet inden 4 måneder.Derfor vil jeg gerne gøre op med enhver opfattelse af, at reglerne er til for atbesværliggøre socialrådgivernes arbejde. Det er ganske enkelt ikke tilfældet.Det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at der er helt basale regler, som skalsikre en ordentlig udredning af børnene og en plan for støtten. Vi må ikkesætte børnenes retssikkerhed over styr.Det er selvfølgelig vigtigt, at vi løbende er opmærksomme på, om der erregler, som kan tydeliggøres, forenkles eller ganske enkelt fjernes. Det ar-bejde er vi i fuld gang med som en del af Barnets Reform.
2
Desværre kommer billedet med den mangelfulde sagsbehandling også tiludtryk i Ankestyrelsens praksisundersøgelser på området. For eksempelviser den seneste praksisundersøgelse fra 2009, at der blev begået fejl i 64pct. af de 143 gennemgåede sager.Det er bekymrende og kræver handling – både fra centralt hold og ude ikommunerne. Jeg tror, at der skal sættes ind på flere punkter. Uddannelse ireglerne er en vigtig del af det. I den forbindelse er der eksempelvis lavet etintroduktionskursus for alle nye sagsbehandlere, der er lavet efteruddannel-se og en diplomuddannelse. Og så er der en ny masteruddannelse på trap-perne.Derudover handler det om systematik i sagsbehandlingen. Indenrigs- ogSocialministeriet arbejder i øjeblikket sammen med KL og en række kommu-ner på det digitale sagsbehandlingssystem DUBU, som både øger systema-tikken og kvaliteten i sagsbehandlingen gennem den socialfaglige metodeICS. Endelig kommer der en revideret vejledning på området senere på året,som indeholder en afklaring og tydeliggørelse af nogle af de centrale tvivls-spørgsmål, som kommunerne har.Desuden handler det om ledelsesmæssig opbakning til socialrådgiverne.Ledelsen i de enkelte kommuner har simpelthen en pligt til at sørge for, atsagsbehandlernes arbejdsvilkår bidrager til at sikre, at sagerne behandlesbetryggende, og at loven overholdes.Reglerne er til for børnenes skyld, og der er forskningsmæssigt belæg for, atoverholdelsen af de basale regler giver bedre kvalitet i indsatsen. Det bud-skab skal vi have formidlet, så reglerne ikke opfattes som unødigt bureau-krati. Den opgave forventer jeg, at de faglige organisationer og ledelsen i deenkelte kommuner bidrager konstruktivt til at løfte.Jeg vil fremlægge konkrete forslag til, hvad der kan gøres for at rette op påproblemerne i mit udspil til drøftelserne om Barnets Reform, som vi tager hulpå i satspuljekredsen til efteråret.
Karen Ellemann
/ Mikkel Boje Nielsen