Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Dato: 3. juli 2009
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 12. juni 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 444 (SOU Alm. del). Stillet efter ønske fra Martin Henrik-sen (DF).
ATB/ J.nr. 2009-5144
Spørgsmål nr. 444:”I Horsens har man igennem et stykke tid kørt projektet "Lad frivillighedenblomstre" i et forsøg på at få flere frivillige på plejecenteret Østbirk, og indtilvidere har projektet været en stor succes og plejecentret har fået fordobletantallet af frivillige fra 20 til 40, spørgeren ønsker i den forbindelse en kortredegørelse om forsøget samt oplyst om der andre steder i landet er lignen-de forsøgsordninger, og har ministeren, kommunerne eller andre på nuvæ-rende tidspunkt planer om at udvide ordningen til andre plejecentre medhenblik på at højne livskvaliteten for de ældre?”
Svar:Horsens Kommune har, blandt andet med støtte fra det daværendeVelfærdsministerium (nu Indenrigs- og Socialministeriet), implementeret etprojekt, hvor den frivillige indsats på en række pleje- og sundhedscentre forældre i kommunen, er blevet koordineret. I projektet, som løb fra medio 2007til ultimo 2008, blev der afsat arbejdskraft til at fremme kontakt til frivilligeforeninger og enkeltpersoner, koordinere indsatsen i forhold til målgrupperog brugere samt sikre, at den frivillige arbejdskraft blev anvendt ioverensstemmelse med de frivilliges egne ønsker. Samtidig har projektetarbejdet med en mere systematisk måde at tiltrække og fastholde nyefrivillige på.Blandt de konkrete projektaktiviteter kan nævnes:Udarbejdelse af en halvårlig aktivitetskalender for at gøre opmærksom påhvilke aktiviteter, der er åbne for lokalområdernes beboere.Etablering af en datastue på et af plejehjemmene, med etableringsstøttefra fondsmidler. Datastuen har til formål at undervise ældre i brugen af ITmv.
2
Afholdelse af inspirationscafé for personale.Etablering af kontaktperson-gruppe i projektet.Introduktionsforløb for nye frivillige med det formål, at koordinatoren fåren fornemmelse af hvem den frivillige er, at den frivillige får alle relevanteinformationer, at nye frivillige tages godt imod mv.Udarbejdelse af en frivilligpolitik, som skal give nogle ensartede og gene-relle rammer for det daglige arbejde som frivillig.Projektet medførte blandt andet en betydelig udvidelse af antallet af frivillige ito af projektets centre og dermed igangsættelse af en række nye aktiviteterpå centrene. Det ene center var det i spørgsmålet omtalte plejecenterBirkebo i Østbirk. Flere af projektets aktiviteter er fortsat efter projektperio-dens udløb.Generelt har en lang række af kommunernes plejecentre, i mere eller mindreformaliseret grad, tilknyttet frivillige. Der findes flere forskellige modeller forinddragelse af frivillige kræfter, herunder inddragelse af pårørende, samar-bejde med foreninger som har besøgsven-ordninger, tilknytning af frivilligetidligere medarbejdere mv. Servicelovens § 18 giver endvidere kommunernemulighed for at støtte det frivillige sociale arbejde lokalt, ligesom både defrivillige foreninger og kommuner har mulighed for at ansøge om midler fracentrale puljer på området.Ligeledes har mange kommuner en frivilligpolitik, som er med til at sætterammerne for samarbejdet mellem kommuner og frivillige foreninger. Enarbejdsgruppe, under ledelse af Indenrigs- og Socialministeriet, med delta-gelse af en række organisationer og ministerier er i gang med at udarbejdeen rapport og anbefalinger til, hvorledes det tværgående samarbejde mellemkommuner og frivillige foreninger kan fremmes. Gruppen afslutter sit arbejdeved udgangen af 2009.Jeg mener, at kommunerne i samarbejde med frivillige foreninger skal arbej-de for at skabe gode rammer for den frivillige sociale indsats til gavn for bor-gerne og fortsat involvere frivillige i kommunale tilbud, hvor det giver mening,som projektet fra Horsens Kommune er et godt eksempel på.
Karen Ellemann/ Anders Lynge Madsen