Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 26. juni 2009
ECO/ J.nr. 2009-4608
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 29. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 403 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 403:”Kan ministeren oplyse, hvilken kommune samt andelen af indvandrere ogefterkommere i den pågældende kommune, der efter ministerens opfattelsehar de bedste erfaringer og resultater med sociale og/eller integrationsmæs-sige indsatser overfor kriminelle og/eller utilpassede unge, som har medførtet fald i eksempelvis kriminelle handlinger hos de unge og/eller som harmedført at utilpassede unge er påbegyndt og/eller har færdiggjort en uddan-nelse eller fået et regulært arbejde, og såfremt ministeren kan fremvise godeeksemplar bedes ministeren ligeledes oplyse hvilke uddannelsesmæssigebaggrunde og arbejdsmæssige erfaringer medarbejderne i de eksemplariskesociale indsatser har?
Svar:
Til brug for besvarelse af spørgsmålet har jeg bedt om bidrag fra Integrati-onsministeriet.Integrationsministeriet har oplyst følgende:”Integrationsministeriet udarbejder ikke ranglister over kommunernes socialeog integrationsmæssige arbejde over for kriminelle og/eller utilpassede ny-danske unge, men Integrationsministeriet følger dog kommunernes indsatserpå integrationsområdet tæt.
2
Blandt flere kommuners gode indsatser kan bl.a. nævnes Vejle Kommunessociale og integrationsmæssige indsats over for utilpassede og kriminellenydanske unge. Bl.a. kan fremhæves byfornyelsesprojektet ”Byen i Balan-ce”, som vandt Integrationsprisen i 2007. Projektet har til formål at styrke ogudbygge den koordinerede indsats i boligområdet Nørremarken. Projektetløber fra 2005 – 2009, og projektet er støttet af Socialministeriets såkaldte”Ghettoiseringspulje”. I løbet af de første tre år af projektet er den samledekriminalitet og hærværk i Nørremarken faldet med 75 %. Vejle Kommune harendvidere vist gode resultater med projektet ”Tjansen”, der støtter unge mel-lem 13 - 19 år i at få fritidsjob og dermed erfaringer med erhvervsarbejde.Projektet vejleder desuden de unge og deres forældre i uddannelsesmulig-heder. Lommepengeprojektet i Tjansen beskæftiger i dag over hver tiende afde 13 – 14-årige i boligområderne Nørremarken og Løget.Vejle Kommune har 3 % 0 – 29-årige med ikke-vestlig baggrund, svarende tillandsgennemsnittet.Integrationsministeriet er ikke bekendt med den uddannelsesmæssige bag-grund og de arbejdsmæssige erfaringer hos de personer, der har foreståetden nævnte indsats. Det bemærkes i den forbindelse, at indsatsen over forutilpassede og kriminelle nydanske unge indbefatter en bred vifte af indsat-ser på bl.a. uddannelses- og beskæftigelsesområdet, i idræts- og fritidsklub-ber og i de sociale boligområder. Kommunerne anvender således personermed mange forskellige kompetencer og erfaringer.”Jeg kan supplerende oplyse, at Indenrigs- og Socialministeriet heller ikkeudarbejder ranglister, som viser, hvilke kommuner, der har de bedste erfa-ringer og resultater med sociale og/eller integrationsmæssige indsatser overfor kriminelle og/eller utilpassede unge, som har medført et fald i eksempel-vis kriminelle handlinger hos de unge, hvor mange unge, der er gået i gangmed en uddannelse eller kommet i beskæftigelse. Det følger heraf, at Inden-rigs- og Socialministeriet heller ikke har mulighed for at oplyse om medar-bejdernes uddannelsesmæssige baggrunde og arbejdsmæssige erfaringer.
Karen Ellemann/ Nina Eg Hansen