Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
703720_0001.png
703720_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. juni 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
JUB/J.nr. 2009-4374
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 389 (SOU Alm. del), stilet af Anne Baastrup(SF)
Spørgsmål nr. 389:”Ministeren bedes redegøre for om pensionister, der visiteres til en plejebo-lig, og mennesker med handicap, der visiteres til en handicapbolig, i deresunikke boligbehov ikke udgør sammenlignelige grupper, og om der derforikke bør laves en række nationale kriterier for ventelister til handicapboliger,der gør ventelisterne i de enkelte kommuner sammenlignelige og gennem-skuelige på samme måde, som det nu er tilfældet for ventelister til plejeboli-ger for pensionister.”
Svar:Det fremgår af servicelovens § 108, at kommunalbestyrelsen skal tilbydeophold i boformer, der er egnet til længerevarende ophold, til personer, sompå grund af betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne harbehov for omfattende hjælp til almindelige, daglige funktioner eller pleje,omsorg eller behandling, og som ikke kan få dækket disse behov på andenvis.Det fremgår endvidere af almenboliglovens § 54, stk. 1, at almene ældrebo-liger, herunder plejeboliger, skal udlejes til ældre og personer med handicap,der har særligt behov for sådanne boliger. Af almenboliglovens § 54, stk. 2,fremgår, at almene ældreboliger, der er indrettet med henblik på at betjenepersoner med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevneskal udlejes til denne personkreds.Når kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om visitation til ovenståendeboligformer, skal den vurdere, om borgeren falder inden for målgruppen fordisse boliger. Det afgørende for at blive optaget på venteliste er derfor ikke,
2
om borgeren er pensionist og/eller handicappet. Det afgørende er alene, omkommunalbestyrelsen har vurderet, at borgeren falder inden for målgruppenfor disse tilbud.Hvorvidt borgeren har behov for en særlig bolig, afhænger af en samlet vur-dering af en række individuelle forhold hos borgeren, og af den måde kom-munen har valgt at tilrettelægge en række indsatser på. Jeg mener, at det vilvære uhensigtsmæssigt at udforme nationale kriterier for ventelister, fordisådanne regler vil føre til standardiserede løsninger, der ikke bidrager tiludvikling af området til gavn for borgerne. Det skal efter min opfattelse væreop til kommunalbestyrelserne at tilrettelægge den lokale handicapboligpolitiksådan, at den tager udgangspunkt i de lokale forhold og behov.Jeg vil til gengæld gerne være med til at se på, om kommunerne har denødvendige redskaber både administrativt og juridisk til en effektiv admini-stration af området. Der er behov for en øget viden, sådan at kommunalbe-styrelsens beslutninger på området kan kvalificeres, og sådan at det vil væremuligt for kommunalbestyrelsen i højere grad at planlægge, hvordan områ-det skal udvikles.Jeg skal endvidere henvise til min besvarelse af spørgsmål 387.
Karen Ellemann/Mikael Lynnerup Kristensen