Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
703716_0001.png
703716_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 18. juni 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RBH/ J.nr. 2008-3679
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 388 (SOU Alm. del) stillet af Anne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 388:”Ministeren bedes tilkendegive, hvorvidt ministeren er tilfreds med Tilbuds-portalens gennemskuelighed og sammenlignelighed, når ventetid i de enkel-te kommuner opgøres forskelligt og dermed ikke skaber grundlag for konkre-te valg for den enkelte borger?”Svar:Formålet med Tilbudsportalen er først og fremmest at styrke overblikket ogforbedre mulighederne for at sammenligne tilbud og ydelser (på ”instituti-ons”-niveau) på det sociale område med henblik på sagsbehandlerens valgaf konkrete indsatser for borgeren. Oplysninger i portalen er ikke kommune-inddelt.Portalens anvendelsesområde er fastsat i BEK nr. 681 af 20/06/2007. Detfremgår heraf hvilke tilbud, der skal registreres i portalen, og hvilke oplysnin-ger om de omfattede tilbud, som kommunalbestyrelse og regionsråd skalindberette. Der stilles ikke krav om indberetning af ventetid.Tilbudsportalen udvikles og udvides løbende med henblik på at styrke formå-let med portalen. Fra forskellige sider er der peget på, at ventetidsoplysnin-ger kunne være af værdi for sagsbehandlere. Derfor har en arbejdsgruppe iregi af Tilbudsportalens følgegruppe (TIPO) med repræsentanter fra KL,Danske Regioner og Indenrigs- og Socialministeriet undersøgt mulighedernefor, herunder fordele og ulemper ved, at udvide portalen med ventetidsop-lysninger.
2
TIPO-arbejdsgruppen vurderede, at egentlige ventetidsopgørelser er en foradministrativt tung opgave i forhold til de fordele, som registrering af ventetidvil medføre. Det mest retvisende bud på en institutions ventetid er såledesinstitutionens eget skøn, som kun kan estimeres ved hjælp af konkrete be-regninger på baggrund af detaljeret viden om kapacitet, gennemsnitlig op-holdslængde, aktuelle brugere, personalesituation mv.I stedet anbefalede TIPO-arbejdsgruppen, at der blev igangsat et forsøgmed indberetning af ledige pladser. Oplysning om aktuel ledig plads er me-dio 2008 indført forsøgsvist på udsatte børn- og ungeomådet (§§ 32, 36,142, stk. 5, 67, stk. 1 og 2 (dog ikke sikrede institutioner)). Forsøget evalue-res efter et år med henblik på at vurdere nytteværdien, uforudsete problemerog evt. udbredelse af registrering af ledig plads til andre tilbud i Tilbudsporta-len.
Karen Ellemann/ Aksel Meyer