Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. august 2009
THA/ J.nr. 2009-5736
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 382 (SOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Martin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 382:”Ministeren bedes forholde sig dels til den generelle kritik og dels til denkonkrete kritik omhandlende handicappedes retssikkerhed fra Dansk Social-rådgiverforening, som den kommer til udtryk i vedhæftede artikel "Retssik-kerheden skranter i den sociale sektor" på Altinget.dk den 6. maj 2009, samttilkendegive om der efter ministerens opfattelse er belæg for kritikken, ogsåfremt der er, bedes ministeren redegøre for hvilke initiativer, der er behovfor fremadrettet?”
Svar:Alle sager om hjælp på det sociale område skal behandles i overensstem-melse med dels de regler, der regulerer den ydelse, der skal præsteres overfor borgeren, dels de generelle og specielle forvaltningsretlige regler, dergælder for sagsbehandlingen efter bl.a. forvaltningsloven og lov om retssik-kerhed og administration på det sociale område.I artiklen kritiserer formanden for Dansk Socialrådgiverforening nyere lovgiv-ning på det sociale område for ikke at tage tilstrækkeligt hensyn til retssik-kerheden. Jeg er ikke enig i denne kritik.Regeringen ønsker generelt at øge borgernes retssikkerhed og styrke denenkeltes position i forhold til de sociale myndigheder igennem klare og enkleregler, der er let forståelige for borgerne og enkle at administrere for kom-munerne, således at fokus kan koncentreres om indsatsen over for den en-kelte borger, der har brug for hjælp.
2
Bl.a. har regeringen – netop med henblik på at styrke retssikkerheden for deborgere, som henvises til sociale dag- eller døgntilbud – med virkning fra 1.januar 2007 indført regler i lov om social service om, at en afgørelse om rettil et tilbud efter loven skal beskrive den konkrete indsats, som kommunenhar besluttet at iværksætte og formålet med indsatsen. Reglen betyder, atborgeren kan udnytte de retssikkerhedsgarantier, som lovgivningen indehol-der, i forbindelse med både kommunens behandling af ansøgningen om ettilbud efter den sociale lovgivning og kommunens behandling af beslutnin-gen om, hvordan afgørelsen vil blive ført ud i livet.Der kan i øvrigt henvises til regeringens afbureaukratiseringsprogram, derhar til hensigt at forbedre lovkvaliteten og fjerne overflødige procesregler fordermed at lette sagsbehandlingen for kommunerne.I forhold til handicapområdet, som der spørges konkret til, er det min opfat-telse, at nyere lovgivning fuldt ud tilgodeser den enkelte borgers retssikker-hed.Regeringen har på handicapområdet taget en række initiativer til yderligerehøjnelse af retssikkerheden. Som et eksempel herpå kan nævnes projektet”den koordinerende sagsbehandler”, hvor der bl.a. er udviklet en række ko-ordinationsredskaber, der kan være med til at skabe et bedre grundlag for enhelhedsorienteret indsats for borgerne.Karen Ellemann/ Morten Starch Lauritsen