Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
701679_0001.png
701679_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 24. juni 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
RVA/ J.nr. 2009-4418
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 27. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 380 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMartin Henriksen (DF).
Spørgsmål nr. 380:”Ministeren bedes kommentere vedhæftede artikel "Ensomhed kan givedemens" i Kristeligt Dagblad den 12. maj 2009, hvoraf det fremgår, at en-somhed kan give demens, og samtidig oplyse hvilke initiativer, både offentli-ge og private, der er taget de seneste år med henblik på at modvirke en-somhed hos ældre, og hvilke fremadrettede initiativer, der efter ministerensopfattelse er nødvendige med henblik på at forebygge ensomhed og de-mens?”
Svar:I artiklen fra Kristeligt Dagblad den 12. maj 2009 refereres en finsk undersø-gelse, som viser, at ensomhed udgør én blandt en række faktorer, som kanvære med til at påvirke udviklingen af demens. En af undersøgelsens forske-re peger med henvisning til undersøgelsen på det væsentlige i, at man ialderdommen bevarer et socialt liv.Jeg kan fuldt ud tilslutte mig vigtigheden af, at der skabes gode rammer foret aktivt ældreliv, således at borgere, som har nået en vis alder, ikke bliverisolerede og ensomme. I den forbindelse kan jeg oplyse, at der gennem enårrække har været opmærksomhed på at forebygge ensomhed blandt ældreog på at skabe muligheder for en aktiv ældretilværelse. Ufrivillig ensomheder ikke forbeholdt ældre, men ældre befinder sig ofte i en livssituation, hvorrisikoen for at miste f.eks. en ægtefælle, familiemedlem eller nære vennertypisk vil være forøget. Herudover kan muligheden for at etablere nye socia-
2
le relationer være vanskeliggjort af f.eks. nedsat mobilitet og andre aldersbe-tingede begrænsninger.Ifølge lov om forebyggende hjemmebesøg skal kommunalbestyrelsen tilbydeforebyggende hjemmebesøg mindst hvert halve år til alle borgere, der erfyldt 75 år, og som bor i kommunen. De forebyggende hjemmebesøg giverdels kommunen mulighed for at oplyse den ældre om f.eks. sociale aktivite-ter, og derved styrke de ældres muligheder for at øge deres sociale netværk,og dels en chance for at spore et tidligt stadie af demens. Loven om fore-byggende hjemmebesøg er senest behandlet i Folketinget i foråret 2008.I 2006 blev der på baggrund af satspuljeaftalen afsat i alt 8,6 mio. kr. medhenblik på at styrke og udvikle netop den frivillige indsats overfor ufrivilligtensomme ældre – især mænd. Formålet med puljen var at etablere aktivite-ter for ældre, der er ufrivilligt ensomme, samt at afdække indsatsernes virk-ning. Foruden iværksættelse af konkrete projekter, sigtede initiativet såledesogså på udvikling af nye ideer og tilbud til de ufrivilligt ensomme ældre, derikke opfanges af eksisterende frivillige aktiviteter. Der foretages en evalue-ring af puljen for frivillige tilbud til ufrivilligt ensomme, og jeg ser frem til atkunne orientere Folketingets Socialudvalg inden udgangen af 2009 om re-sultaterne af de projekter, som er blevet gennemført.I satspuljen for 2009 er desuden afsat i alt 20 mio. kr. over en fire-årig perio-de under temaet om et aktivt ældreliv. Hovedparten af de projekter, som harfået reserveret midler i 2009, omhandler initiativer som kan afhjælpe proble-mer med ufrivillig ensomhed.Endelig kan jeg i forhold til demens oplyse, at regeringen sammen medDansk Folkeparti siden 2003 har øremærket samlet 137 mio. kr. til konkretedemensinitiativer, bl.a. efteruddannelse af plejepersonalet, dag- og aktive-ringstilbud til yngre demente og forbedring af boligindretning på demensaf-delinger. En række af disse projekter er stadig i gang.
Karen Ellemann/ Jakob Krogh