Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
702147_0001.png
702147_0002.png
702147_0003.png
Oversigt over private tilbud og pasningsordningerType (hjemmel i Driftsform, dagtilbudslovens kravdagtilbudsloven) og anvisningsregler

Privatinstitution

(§ 19, stk. 4)

Privatinstitutioner har etableringsret gennem engodkendelsesmodel, hvor kommunenskalgod-kende privatinstitutionen, hvis den lever op til decentrale krav (bl.a. læreplan) og de kommunalebestemmelser og retningslinjer.Privatinstitutionen skal således leve op til for-målsbestemmelser mv. vedrørende dagtilbud.Kommunens godkendelseskriterier skal svare tilde krav, kommunen stiller til egne institutioner,dvs. kommunale, selvejende og puljeordninger).Indgår ikke i kommunens forsyning. Forældrevælger selv pladsen i institutionen og kan ikkeanvises plads.Driftsaftale mellem dagplejer og kommune.Kommunen bestemmer om den ønsker at indgåaftale. Kommunalbestyrelsen skal godkendeprivate hjem og andre lokaler til brug for dagple-jen.Dagplejen skal leve op til formålsbestemmelsemv. vedr. dagtilbud.Indgår i kommunens forsyning. Kommunen kananvise plads.Driftsaftale mellem puljeordning og kommune.Kommunen bestemmer om den ønsker at indgåaftale.Skal leve op til formålsbestemmelse mv. vedr.dagtilbud. Indgår i kommunens forsyning.Kommunen kan anvise plads.Pr. 1. august 2007 er puljeordninger som etable-ringsform udgået, dog således at de pr. datoenallerede eksisterende kan videreføres.
Finansiering:Fordeling af udgiften mellem kommune og foræl-dre*
Friplads/søskendetilskud*
Privatinstitutionen fastsætter selv udgiftsniveau og forældrebeta- Der ydes fripladstilskud og sø-ling.skendetilskud på grundlag af degennemsnitlige bruttodriftsudgifterKommunen yder et driftstilskud pr. barn svarende til kommu-pr. plads i et alderssvarende dagtil-nens vægtede gennemsnitlige tilskud til aldersgruppen opgjortbud i kommunen (kommunale ogexcl. støttepædagog. Kommunen yder administrationsbidrag og selvejende daginstitutioner, kom-bygningstilskud. Støttepædagog er fuldt kommunalt finansieret. munal og privat dagpleje, pulje-ordninger), opgjort excl. udgifterResten betales af forældrene. Ingen lovbestemt grænse for, hvor til støttepædagog. Socialpædago-meget forældrene maksimalt kan betale for pladsen.gisk fripladstilskud ydes dog pågrundlag af den faktiske forældre-betaling.

Privat dagpleje

(§ 21, stk. 3)

Kommunalt tilskud på mindst 75 pct. af bruttodriftsudgiften vedden enkelte private dagpleje. Bruttodriftsudgiften aftales medkommunen. Kommunen afholder ejendomsudgifter og admini-stration.Forældrene betaler resten
Der ydes fripladstilskud og sø-skendetilskud på grundlag af brut-todriftsudgiften pr. plads ved denenkelte private dagpleje.

Private

puljeordninger

(§§ 101 og 102)

Kommunalt tilskud til driften efter aftale. Forældrebetaling påhøjst 25 pct. for daginstitutioner, 30 pct. for fritidshjem og 20pct. for klubber. For alle tilbud gælder, at forældrebetalingenberegnes af bruttodriftsudgiften i den konkrete puljeordning.
Der ydes fripladstilskud og sø-skendetilskud på grundlag af brut-todriftsudgiften pr. plads i denkonkrete puljeordning.

Selvejende

daginstitutioner

(§ 19, stk. 3)

Driftsaftale mellem institution og kommune.Kommunen bestemmer om den ønsker at indgåaftale.Institutionen skal leve op til formålsbestemmel-se m.v. vedr. dagtilbud.Indgår i kommunens forsyning. Kommunen kananvise plads.
Kommunalt tilskud på mindst 75 pct. af bruttodriftsudgiften.Udgiften kan enten opgøres som et gennemsnit af udgifterne iinstitutioner af samme type (både selvejende og kommunale)eller i forhold til den konkrete institution. Kommunen kan vælgeat differentiere efter børnenes alder. Kommunen afholder ejen-domsudgifter og administration.Forældrene betaler resten.
Der ydes fripladstilskud og sø-skendetilskud på grundlag af brut-todriftsudgiften pr. plads, opgjortsom grundtilskuddet pr. plads.

Tilskud til privat

pasning (§ 80)

Selvejende daginstitutioner, der ønsker selv at varetage admini-strationen, har ret til et administrationstilskud fra kommunen.Forældre kan vælge at få et tilskud til privatTilskud på mindst 75 pct. af nettodriftsudgiften pr. plads i billig-pasning, i stedet for en plads i et dagtilbud.ste alderssvarende dagtilbud under kommunens forsyning op-gjort excl. støttepædagog, dog højst 75 pct. af forældrenes fakti-Forældrene vælger selv passeren og indgår aftale ske udgifter.om pasning. Kommunen skal godkende pas-ningsaftale mellem forældrene og passeren,Der ydes søskendetilskud, men ikke økonomisk fripladstilskud.herunder at den enkelte passer er egnet til atpasse børn.Resten betales af forældrene. Ingen lovbestemt grænse for, hvormeget forældrene maksimalt kan betale for den private pasning.Ordningen er ikke omfattet af dagtilbudslovensbestemmelser vedrørende dagtilbud.Indgår ikke i kommunens forsyning. Kommunenkan ikke anvise plads.
Der ydes søskendetilskud svarendetil mindst 85 pct. af søskendetil-skuddet pr. plads i det billigstealderssvarende dagtilbud underkommunens forsyning, og højst100 pct. af samme.

Tilskud til pasning

af egne børn

(§ 86)

Privat fritidshjem

(§ 52, stk. 4)

Kommunen kan vælge at give tilskud til pasning Tilskud på højst 85 pct. af billigste alderssvarende dagtilbudaf egne børn. Træder i stedet for en plads i etdagtilbud. Forudsætter at forælderen ikke hararbejdsindtægt samtidig.Aftale mellem fritidshjemmet og kommunen.Kommunen bestemmer om den ønsker at indgåaftale.Fritidshjemmet skal leve op til dagtilbudslovensformålsbestemmelse m.v. vedr. fritidshjem.Indgår ikke i kommunens forsyning. Forældrevælger selv plads og kan ikke anvises plads i detprivate fritidshjem.Kommunen giver et tilskud pr. barn optaget i et privat fritids-hjem, som fastsættes af kommunalbestyrelsen.
-
Der ydes fripladstilskud og sø-skendetilskud på grundlag af degennemsnitlige bruttodriftsudgifterpr. plads i et alderssvarende fri-tidshjem i kommunen.Socialpædagogisk fripladstilskudydes på grundlag af den faktiskeforældrebetaling.

Selvejende fritids-

hjem (§ 52, stk. 3)

Driftsaftale mellem institution og kommune.Kommunen bestemmer om den ønsker at indgåaftale.Det selvejende fritidshjem skal leve op til for-målsbestemmelse m.v. vedr. fritidshjem.Indgår i kommunens forsyning. Kommunen kananvise plads.
Kommunalt tilskud på mindst 70 pct. af bruttodriftsudgiften.Der ydes fripladstilskud og sø-Udgiften kan enten opgøres som et gennemsnit af udgifterne iskendetilskud pr. plads opgjort somfritidshjem af samme type (både selvejende og kommunale) eller grundtilskuddet ved pladsen.i forhold til det konkrete fritidshjem. Kommunen kan vælge atdifferentiere efter børnenes alder. Kommunen afholder ejen-domsudgifter og administration. Forældrene betaler resten.Selvejende fritidshjem, der ønsker selv at varetage administrati-onen, har ret til et administrationstilskud fra kommunen.Kommunen giver et tilskud pr. barn der optages i det privateklubtilbud. Tilskuddet størrelse fastsættes af kommunalbestyrel-sen. Forældrenes egenbetaling kan højest udgøre 20 pct. af detprivate klubtilbuds budgetterede bruttodriftsudgifter, som de eraftalt med kommunalbestyrelsen.Der ydes fripladstilskud og sø-skendetilskud på grundlag af degennemsnitlige bruttodriftsudgifterpr. plads i det konkrete klubtilbud.

Private klubtilbud

(§ 66, stk. 4)

Aftale mellem det private klubtilbud og kom-munen. Kommunen bestemmer om den ønskerat indgå aftale.Klubtilbuddet skal leve op til dagtilbudslovensformålsbestemmelse m.v. vedr. klub.

Selvejende klubtil-

bud (§ 66, stk. 3)

Indgår ikke i kommunens forsyning. Forældrevælger selv plads og kan ikke anvises plads i detprivate klubtilbud.Driftsaftale mellem klubtilbud og kommune.Kommunalt tilskud på mindst 80 pct. af bruttodriftsudgiften,Kommunen bestemmer om den ønsker at indgå bortset fra materialer og forplejning samt ejendomsudgifter.aftale.Udgiften kan enten opgøres som et gennemsnit af udgifterne iklubtilbud af samme type (både selvejende og kommunale) ellerDet selvejende klubtilbud skal leve op til for-i forhold til det konkrete klubtilbud. Kommunen kan vælge atmålsbestemmelse m.v. vedr. klubtilbud.differentiere efter børnenes alder. Samtidig ydes der et kommu-nalt tilskud pr. barn til materialer på mindst 50 pct. af materiale-Indgår i kommunens forsyning. Kommunen kan udgiften. Kommunen kan beslutte at give tilskud til forplejning.anvise plads.Kommunen afholder ejendomsudgifter og administration. Foræl-drene betaler resten.
Der ydes fripladstilskud og sø-skendetilskud på grundlag af brut-todriftsudgiften pr. plads, opgjortsom grundtilskuddet ved pladsen.
Anm. Reglerne vedrørende finansiering og forældrebetaling, herunder søskendetilskud og friplads, beskriver reglerne, for kommuner der ikke har indført et frokostmåltid idaginstitutioner.