Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
698123_0001.png
698123_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 12. juni 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA / J.nr. 2009-4146
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 359 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraAnne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 359:”Minister bedes kommentere nyhedsbrev fra Muskelsvindfonden "Nye reglerom merudgiftsydelse dur ikke" af 12. maj 2009, jf. SOU alm. del - bilag 330.”
Svar:Det kan oplyses, at lovændringen vedrørende personkredsen for merudgifts-ydelsen blev vedtaget enstemmigt af Folketinget. Formålet med de ændrederegler, som fremgår direkte af bemærkningerne til lovforslaget, er at bringekommunal praksis for personkredsen tilbage til det, der var gældende førsommeren 2007, hvor principafgørelse C-27-07 blev offentliggjort.I forbindelse med ikrafttrædelsen af de ændrede regler er der fra Indenrigs-og Socialministeriets side udsendt orienteringsskrivelser til samtlige kommu-nalbestyrelser, til Danske Handicaporganisationer og til de lokale handi-capråd. Endvidere er der den 5. februar 2009 udsendt en ændringsvejled-ning, hvor regelændringerne er beskrevet. Det vurderes, at der herved fraministeriets side er iværksat en tilstrækkeligt bred informationsindsats i for-hold til indholdet af regelændringen.Endvidere bemærkes, at det er kommunalbestyrelsen, der har myndigheds-ansvaret i sager om merudgiftsydelsen. Det er således også kommunalbe-styrelsen, der i de konkrete sager har ansvaret for, at der sker en bedøm-melse ud fra de ændrede regler. Det er det administrative klagesystem, derved klagesagsbehandlingen af den enkelte sag skal påse dette.
2
Til brug ved besvarelsen af spørgsmålet er der endvidere indhentet bidragfra Ankestyrelsen. Ankestyrelsen har oplyst følgende:”Ankestyrelsen træffer som øverste administrative myndighed på velfærds-området afgørelser i konkrete klagesager ud fra en fortolkning af loven ogdens forarbejder, og Ankestyrelsen er uafhængig af instrukser og udtalelserfra myndigheder eller andre om den enkelte sags behandling og afgørelse.Principafgørelse C 27-07 er truffet på det retsgrundlag, der var gældendeindtil den 1. december 2008, og er således udtryk for praksis på daværendetidspunkt.Ankestyrelsen har ikke truffet afgørelse om merudgifter efter de nye regler,hvorefter personkredsen, der kan få dækket nødvendige merudgifter er æn-dret. Der er således endnu ingen udmeldt praksis fra Ankestyrelsen om denye regler.Ankestyrelsen har antaget en sag til principiel behandling efter de nye regler.Sagen forventes afgjort i juni måned.Ankestyrelsen har herudover ingen viden om praksis om personkredsen ikommunerne og de sociale nævn, ligesom man ikke har viden om omfangetaf verserende klagesager.Ankestyrelsen planlægger - som tidligere meddelt ministeriet - at iværksætteen praksisundersøgelse om servicelovens § 100, når den nye bestemmelsehar været i kraft i et vist tidsrum, formentlig i løbet af næste år.”Karen Ellemann/ Karin Ingemann