Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
728202_0001.png
728202_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato:
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
AWI/ J.nr. 2009-4012
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 13. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 357 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraAnne Baastrup (SF).
Spørgsmål nr. 357:”I forlængelse af SOU alm. del - svar på spørgsmål 239 bedes ministerenoplyse, for hvert af årene 2001-2009, i hvilket omfang det kommunale an-lægsloft har omfattet eller vil omfatte kommunernes renovering og nyanlægaf botilbud og servicearealer for personer med nedsat fysisk eller psykiskfunktionsevne.”
Svar:Som det fremgår af besvarelsen af SOU alm. del spørgsmål nr. 239, harkommunerne flere muligheder for at sikre det nødvendige antal boliger tilpersoner med funktionsnedsættelser. Kommunerne kan tilvejebringe boli-gerne som almene ældre- og handicapboliger efter almenboligloven ellersom botilbud efter serviceloven.Generelt kan det oplyses, at almene ældre- og handicapboliger opført efteralmenboligloven ikke er omfattet af de aftalte kommunale anlægsniveauer jf.nedenstående gennemgang.I forhold til årene 2001-2005 kan det oplyses, at der ikke har været aftalt etmaksimalt kommunalt anlægsniveau mellem regeringen og KL. Der har idisse år alene indgået et forudsat finansieret anlægsniveau i økonomiafta-lerne, og der har ikke været tale om et loft for kommunernes muligheder forat tilvejebringe hverken boliger til personer med funktionsnedsættelse efterhhv. almenboligloven og serviceloven eller servicearealer i forbindelse meddisse.
2
I årene 2006 og 2007 indgik der et forudsat finansieret anlægsniveau i øko-nomiaftalerne, mens der samtidig var enighed om et maksimalt kommunaltanlægsniveau, som lå et stykke udover det forudsatte finansierede niveau.Kommunernes anlægsudgifter til boliger til personer med funktionsnedsæt-telse efter serviceloven samt udgifterne til kommunalt ejede ældreboliger vari 2006 og 2007 omfattet af det maksimale kommunale anlægsniveau, hvilketogså var tilfældet for kommunernes udgifter til servicearealer i forbindelsemed disse boliger. Disse indgik således på lige fod med andre udgifter ikommunernes tilpasning af anlægsinvesteringer til lokale behov.I 2008 indgik ligeledes et forudsat finansieret anlægsniveau i økonomiaftalenmellem regeringen og KL. Efterfølgende viste de kommunale budgetter for2008, at kommunernes samlede niveau for både service- og bruttoanlægs-udgifterne lå væsentligt over det aftalte. Regeringen indførte i forlængelseheraf et yderligere incitament til overholdelse af budgettet for 2008 gennemindførelsen af en modregningsmekanisme. Kommunernes anlægsudgifter tilsåvel kommunalt ejede ældreboliger som servicearealer var undtaget fradenne modregningsmekanisme.Som det fremgår af besvarelsen af SOU alm. del spørgsmål nr. 239, harkommunernes mulighed for at etablere almene boliger, herunder kommunaltejede ældre- og handicapboliger, ikke været begrænset af den kommunaleanlægsramme, der har været aftalt for 2009.Regeringen har endvidere forbedret de økonomiske muligheder for kommu-nernes etablering af almene boliger med serviceareal, senest med Folketin-gets vedtagelse af L208. Den kommunale grundkapital til byggeriet er såle-des også for 2010 nedsat til 7 pct. af byggeriets anskaffelsessum, og samti-dig er maksimumsbeløbet forhøjet i de dele af landet, hvor prispresset erstørst.
Karen Ellemann/ Dorte Lemmich Madsen