Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
690660_0001.png
690660_0002.png
690660_0003.png
690660_0004.png

Indenrigs- og socialministerens tale ved samråd i Folketingets So-

cialudvalg den 7. maj 2009 kl. 13.30 (alm. del – samrådsspørgsmål

S, T, U og AC).

Det talte ord gælder

Beskæftigelsesministeren har netop taget sig af sin del af besvarel-sen. I forlængelse heraf vil jeg besvare de spørgsmål, der er stillettil mig. Jeg vil besvare spørgsmålene under et.Det er dybt problematisk, at nogle mennesker lever på kanten af
vort samfund. Det gælder ikke mindst for børn. Det må og skal visætte massivt ind over for. Derfor bør vi lægge alle kræfter i atmodvirke enhver form for social marginalisering, uanset hvad årsa-gen hertil måtte være. Det har regeringen også gjort.Det er helt centralt, at vi sikrer, at alle borgere får chancen for atskabe sig et godt liv og benytte sig af samfundets mange mulighe-der. Derfor er det ikke nok, at der formelt er muligheder. Vi skalogså skabe betingelser, så den enkelte kan gribe mulighederne. Viskal fjerne de barrierer, der kan stå i vejen for den enkelte. Det af-gørende er at undgå social marginalisering.Og det handler bestemt ikke kun om økonomi. Det handler mindstlige så meget om en sundhedsmæssig indsats, uddannelse, beskæf-tigelse og en social indsats, der for eksempel omfatter omsorg, be-handling, rådgivning og botilbud.Jeg ser det som en af mine absolutte kerneopgaver at bekæmpe so-cial marginalisering, og her ville det være et svigt blot at overladede svageste til passiv forsørgelse.Når det gælder børnene vil jeg gøre alt, hvad der er i min magt, forat bidrage til at sikre, at udsatte børn får støtte, når de har behov fordet - og at den støtte, de så får, modsvarer deres behov.Som indenrigs- og socialminister har jeg et vigtigt ansvar for at sik-re, at udsatte børn i Danmark kan få hjælp, når de har behov for det.
2
Uanset hvad årsagen til dette behov måtte være. Det ligger mig me-get på sinde, og jeg er meget optaget af at sikre gode opvækstvilkårfor alle børn.Mit ansvar består blandt andet i at sikre, at de lovgivningsmæssigerammer for at kunne støtte udsatte børn er til stede. Og det menerjeg faktisk, de er. Serviceloven giver ikke alene kommunerne mu-lighed for – men jo også pligt til – at træde til i tilfælde, hvor børnog unge har behov for særlig støtte.Generelt er det sådan, at kommunerne er forpligtede til at føre til-syn med de forhold, som børn og unge lever under i kommunen.Det skal de gøre på en måde, så de bliver opmærksomme på even-tuelle problemer så tidligt som muligt.Der vil i den forbindelse være en række situationer, hvor kommu-nen skal være særligt opmærksom. Hvis for eksempel forældrene ermisbrugere, psykisk syge eller har andre svære sociale vanskelig-heder, vil det være helt oplagt at se nærmere på, om børnene harbehov for støtte.Konkret skal en sagsbehandler på voksenområdet, der bliver op-mærksom på børn i familier, som er meget svagt fungerende, gå vi-dere med sin bekymring. Det følger jo af den skærpede underret-ningspligt.De sociale myndigheder vil så have pligt til at iværksætte en under-søgelse, hvis der er grund til at være bekymret for barnet. Og de vilvære forpligtede til at iværksætte støtte, hvis undersøgelsen viser, atder er behov for det.Der er altså ikke nogen tvivl om, at kommunerne er forpligtet til atsætte ind i tilfælde, hvor forældrene af forskellige årsager ikkemagter at løfte deres opgave med at varetage den primære omsorgfor deres børn.
3
Jeg vil dog godt advare meget imod, at vi gør forældre på nedsattekontanthjælpsydelser eller forældre med dårlig økonomi til dårligeforældre og antager, at deres børn er socialt udsatte.Personligt tror jeg ikke, at økonomiske ressourcer er det primæreproblem, hvis man ser bredt ud over gruppen af udsatte børn. Vi le-ver jo heldigvis i et veludbygget velfærdssamfund, hvor der tageshånd om borgere, som i kortere eller længere perioder har brug forhjælp. Det har vi et socialt sikkerhedsnet til at sørge for.Derfor handler udsathed i dag i højere grad også om mangel på so-ciale og kulturelle ressourcer – man kunne også kalde det socialkapital. Når børnene mangler social kapital, hænger det ofte sam-men med, at de vokser op i familier, hvor forældrene har sammemangler. Det kan fx skyldes misbrug, psykisk sygdom eller andresociale vanskeligheder.Der, hvor børn får store problemer og mistrives, er som hovedregeli familier, hvor forældre har svært ved at magte forældrerollen. Ifamilier, hvor forældrene har svært ved at give deres børn tryghedog omsorg eller svært ved at sætte stabile grænser for børnene.Det er en af mine fornemmeste opgaver som indenrigs- og social-minister at sikre rammerne for, at disse familiers ressourcer styrkes– ikke mindst for børnenes skyld. Det handler i høj grad om – somjeg sagde indledningsvis – at børnene får hjælp, når de har behovfor det. Gerne så tidligt som overhovedet muligt. Og det handlerom at hjælpe forældrene med de sociale vanskeligheder.Regeringen har de seneste syv år taget en lang række initiativer forat støtte socialt udsatte grupper – både på beskæftigelsesministerensog sundhedsministerens områder og selvfølgelig også på mit res-sortområde. Det gælder for eksempelDet Fælles AnsvarogDetFælles Ansvar II, Lige mulighederogHjemløsestrategien.Som et nyt initiativ kan jeg oplyse, at Indenrigs- og Socialministe-riet i øjeblikket er ved at færdiggøre udmøntningen af 40 mio. kr. tilflere aktiviteter på væresteder mv. Pengene er målrettet projekter,
4
der skal forbedre de socialt udsattes sundhed og mulighed for be-skæftigelse. Indsatsen er fremskudt, idet projekterne er forankretdér, hvor de socialt udsatte kommer, dvs. på væresteder, herbergerog sociale caféer. Det har vi efterhånden god erfaring med. Pengenevil blive udmøntet inden sommerferien.Jeg vil også fremhæve, at vi netop har udvidet ordningen med ef-tergivelse af gæld til det offentlige, så den nu både omfatter perso-ner på kontanthjælp, starthjælp eller personer, der får arbejdsløs-hedsdagpenge mm.Hertil kommer, at der netop er uddelt i alt 17 mill. kr. til frivilliggældsrådgivning for socialt udsatte. Gældsrådgivningen kan bidra-ge til, at socialt udsatte med gældsproblemer får et overblik overderes økonomi, og dermed mulighed for at øge deres rådighedsbe-løb.Så regeringen har løbende fokus på den rejste problemstilling – oghandler på den. Det vil vi fortsat gøre.