Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
711253_0001.png
711253_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. august 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
MBN/ J.nr. 2009-5735
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 11. maj 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 349 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraPernille Vigsø Bagge (SF).
Spørgsmål nr. 349:”Ministeren bedes kommentere vedhæftede nyhedsbrev, april 2009 fra Unge& Sorg”.
Svar:Det er altid en meget ulykkelig situation, når et barn eller en ung mister sinmor eller far eller en anden nærtstående person. Nogle kan håndtere desvære følelser og de mange spørgsmål med støtte fra familie og netværk,mens andre har behov for yderligere støtte.Som reglerne er, har kommunalbestyrelsen pligt til at yde en tidlig og fore-byggende indsats over for børn og unge med særlige behov, herunder sikreden nødvendige hjælp til de børn eller unge, som har behov herfor. Dettegælder også de børn og unge, som har mistet en nærtstående og på denbaggrund får behov for særlig støtte.Hvilken form for støtte, der er den rigtige, afhænger af det enkelte barns ellerden enkelte unges behov. Nogle vil have bedst gavn af en sorggruppe,mens andre har behov for mere professionel hjælp, fx samtale med en psy-kolog eller andre støtteforanstaltninger.Kommunerne har generelt forsyningsforpligtelsen på det sociale område.Det vil sige, at det er kommunerne, der skal sørge for, at der er de nødven-dige tilbud til blandt andet børn og unge med behov for særlig støtte efterserviceloven. Kommunerne kan opfylde dette forsyningsansvar ved brug af
2
egne tilbud og ved samarbejde med andre kommuner, regioner eller privatetilbud.Der findes en række sorggrupper, som tilbydes børn og unge, der rammes afsorg. Nogle drives af kommunerne, andre af frivillige foreninger som Kræf-tens Bekæmpelse, Red Barnet eller Unge og Sorg.Fra centralt hold er der også fokus på at hjælpe børn eller unge, der harbehov for hjælp i forbindelse med forældres sygdom eller død. Blandt andetblev der ved satspuljeforhandlingerne i foråret 2008 afsat 20,4 mio. kr. tilforeningen Unge & Sorg over de næste fire år.I samme satspuljeforlig blev der afsat 32 mio. til forsøg med netværks- ogsamtalegrupper for udsatte børn og unge som en del afLige muligheder.Initiativet er målrettet tiltag, der fremmer netværksskabelse eller afholdelseaf samtalegrupper for børn med sociale problemer.Endelig vil jeg rette opmærksomheden på de såkaldte § 18–midler. Kommu-nerne er efter § 18 i serviceloven forpligtet til årligt at afsætte et beløb tilstøtte af frivilligt socialt arbejde. Der er mulighed for, at flere kommuner kangå sammen om at give støtte til tværkommunale projekter. Det er den enkel-te kommunalbestyrelse, der træffer beslutning om fordeling af midlerne.Jeg kan i øvrigt oplyse, at der blev afholdt et møde mellem Unge & Sorg ogIndenrigs- og Socialministeriet i slutningen af maj måned 2009, ligesom jegplanlægger at besøge Unge & Sorg i august måned.
Karen Ellemann/ Mikkel Boje