Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
720741_0001.png
720741_0002.png
720741_0003.png
Folketingets SocialudvalgChristiansborg1240 København K
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsnr.:Dok.:
4. september 2009Strafferetskontoret2009-792-0910RAJ41018
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 337 (Alm. del), som Folke-tingets Socialudvalg har stillet til justitsministeren den 5. maj 2009.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Vigsø Bagge (SF).
Brian Mikkelsen/Lars Hjortnæs
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 337 fra Folketingets Socialudvalg (Alm. del):

”Ministeren bedes redegøre for ministerens holdning til, atder ifølge et svar fra tidligere justitsminister Lene Espersen erfærre unge i Sverige, der rekrutteres til prostitution efter lov-givningen om forbud mod køb af seksuelle ydelser fra 1999er trådt i kraft, og om ministeren mener, at de svenske erfa-ringer kan bruges i den danske strategi for at beskytte ungemod overgreb.”

Svar:

Med hensyn til de svenske erfaringer vedrørende en kriminalisering afkøb af prostitutionsydelser kan Justitsministeriet oplyse, at der siden densvenske lov herom fra 1999 har været udarbejdet flere rapporter om pro-stitutionens omfang mv. Den seneste rapport er udarbejdet af den sven-ske socialstyrelse i 2007.Rapporterne viser bl.a., at selv om sexhandlen nærmest forsvandt fra ga-deplan i bl.a. Stockholm, efter forbuddet trådte i kraft, er den senere ivæsentligt omfang vendt tilbage. Det er også anført, at det er vanskeligtat få et klart billede af omfanget af prostitution andre steder, f.eks. på re-stauranter, hoteller og massageklinikker, og at prostitutionen i større om-fang formidles via internettet, samt at kunderne træffer aftaler om tid ogsted over mobiltelefoner i stedet for på gaden.De hidtidige erfaringer fra Sverige er således ikke entydige, og den sven-ske regering besluttede i april 2008 at iværksætte en nærmere undersø-gelse af forbuddet mod køb af seksuelle ydelser, herunder hvilke effekterdet har haft for omfanget af prostitution og menneskehandel i Sverige.Undersøgelsen forventes afsluttet i april 2010.Som regeringen flere gange tidligere har tilkendegivet, er prostitutionofte udtryk for – og årsag til – sociale problemer, og efter regeringensopfattelse bør kampen mod prostitution derfor først og fremmest føresgennem en stærk social indsats frem for gennem en generel kriminalise-ring af prostitutionskunder.Den politi- og strafferetlige indsats mod prostitution bør efter regeringensopfattelse fokusere på de bagmænd, som ud fra et ønske om økonomiskvinding rekrutterer og udnytter kvinder til prostitution. Det gælder ikkemindst de tilfælde, hvor der er tale om decideret menneskehandel. Det er2
også baggrunden for, at Rigspolitiet har iværksat en styrket politimæssigindsats mod prostitutionens bagmænd, som indgår i regeringens handle-plan for bekæmpelse af menneskehandel 2007-2010.Regeringen vil naturligvis være meget opmærksom på erfaringerne fraandre lande, herunder navnlig den kommende undersøgelse af de svenskeerfaringer med et forbud mod køb af seksuelle ydelser hos prostituerede.Det kan tilføjes, at jeg har taget initiativ til at udarbejde en samlet strategitil bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn. Relevante udenlandske erfa-ringer vil selvsagt indgå i dette arbejde, men som nævnt ovenfor er detefter regeringens opfattelse på det foreliggende grundlag ikke vejen fremmed en generel kriminalisering af prostitutionskunder.
3