Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
680695_0001.png
680695_0002.png
680695_0003.png
680695_0004.png
680695_0005.png
680695_0006.png
680695_0007.png
680695_0008.png
680695_0009.png
680695_0010.png
680695_0011.png
680695_0012.png
Justitsministeriet
Dato:Dok.:Sagnr.:
30. april 2009MSF407412009-154-0171
Udkast til tale til ministeren til brug for besvarelse afsamrådsspørgsmål H fra Folketingets Socialudvalg(Alm. del) torsdag den 30. april 2009
Samrådsspørgsmål H”Ministrene bedes redegøre for, hvilke konkrete initiativer mini-strene vil tage, der kan forhindre, at unge misbruges og lokkes ud iprostitution via datingsider som auktionsdate.dk og aladdins.dk.”
Svar:1.Jeg vil gerne starte med at takke udvalget for at væremed til at sætte fokus på et meget vigtigt emne.
At alle mennesker, herunder særligt vores børn og unge,kan færdes sikkert på internettet, er faktisk et emne, jeger meget optaget af.
Den moderne teknologi, der er til rådighed i dag, hargjort kommunikation nemmere, hurtigere og bedre. Men itakt med den teknologiske udvikling opstår der også nyeproblemer og faldgruber.
I dagens Danmark står der jo en computer med internet-adgang i langt de fleste hjem. Internettet er i dag ikke ba-re blevet allemandseje, det er også blevet en kultur – ja,ligefrem en livsstil – for mange mennesker. Og det gæl-der særligt for unge.
Det er en udvikling, der fører rigtig meget godt med sig,fordi vi som internetbrugere får adgang til en masse mu-ligheder. Desværre er bagsiden af medaljen, at vi også fårlet adgang til dårlige oplevelser og negative muligheder.
På denne måde kan internettet godt være et farligt sted,når man har en sårbar alder og måske ikke helt kan over-skue konsekvenserne af ens valg.
2
[De yngste]2.Det er et relativt bredt formuleret spørgsmål, som ud-valget har stillet. For gruppen af ”unge” omfatter jo enrække vidt forskellige aldersgrupper - ligesom begreber-ne ”misbrug” kan dække over mange forskellige situatio-ner.
Hvis vi starter fra den ene ende af skalaen – nemlig deyngste – så er det jo en af de mest afskyelige forbrydel-ser, når voksne mennesker infiltrerer hjemmesider forbørn og unge for at opbygge et tillidsforhold til disse medseksuelt misbrug for øje.
Grooming – som det kaldes – er noget, som både rege-ringen og politiet tager meget alvorligt, og som der gøresen stor indsats for at bekæmpe.
Jeg vil komme nærmere ind på emnet under min besva-relse af samrådsspørgsmål I lige om lidt.
3
Jeg vil dog allerede nu gerne benytte lejligheden til atnævne, at jeg har taget initiativ til at udarbejde en samletstrategi til bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn. Og iden forbindelse vil indsatsen mod internetrelateret seksu-elt misbrug af børn naturligvis også indgå.
[De unge]3.Uden for de tilfælde, hvor man ligefrem har med børnog helt unge mennesker at gøre, kan der naturligvis ogsåvære tale om manipulation og seksuelt misbrug, som fo-regår via nettet.
Straffeloven indeholder derfor allerede et bredt spektrumaf regler, der har til formål at hindre seksuel udnyttelse afunge – herunder i form af prostitution.
Som hovedregel må man dog – som det også gøres istraffeloven – sondre mellem, om den unge er over ellerunder 18 år gammel.
4
Jeg vil således undlade at komme ind på den situation,hvor voksne mennesker over 18 år f.eks. bruger internet-tet til annoncering af lovlig prostitution.
I straffelovens § 223 a er det kriminaliseret at købe sig tilsex med en ung under 18 år. Det vil således være straf-bart efter denne bestemmelse forsætligt at have samlejemed en ung under 18 år mod betaling eller løfte herom.
Hvis der er tale om en ung under 15 år, vil situation væreomfattet af straffelovens § 222, som indeholder et absolutforbud mod samleje med børn under denne alder.
Straffelovens § 223 a er først og fremmest til for at be-skytte den unge. Det fremgår således af forarbejderne tilbestemmelsen, at den bl.a. har til formål at supplere densociale indsats med et strafferetligt værn, som ikke kun errettet mod eventuelle bagmænd, men altså tillige modkunder.
5
Når straffelovens § 223 a har til formål at supplere densociale indsats, så ligger det jo naturligt heri, at det er densociale indsats, der er den primære. Men det vil inden-rigs- og socialministeren komme ind på om lidt.
Jeg vil blot sammenfatte, at køb af sex hos unge under 18år – uanset på hvilken måde kontakten opstår – er straf-bart.
[Forældreansvar]4.Når vi har kriminaliseret sex-køb hos til mindreårigeprostituerede, er det selvfølgelig for at gøre alt for atundgå udnyttelse af så unge mennesker.
Men langt at foretrække er det selvfølgelig, hvis man kanforhindre, at unge overhovedet kommer ud i sådan ensituation. Og her kan jeg godt forstå, at man som foræl-der umiddelbart kan have svært ved at følge med i, hvadens teenage-børn laver på internettet.
6
Men samtidig er der nok ingen tvivl om, at det førsteværn mod de farer, der lurer på internettet, er forældrene.
Derfor er det vigtigt, at vi som forældre er meget bevidsteom at klæde vores børn på til at færdes sikkert på inter-nettet, så de unge er opmærksomme på de problemer, derkan opstå på nettet, og kan tackle dem.

[Sikker færden på nettet]

5.I den forbindelse handler det jo navnlig om at gørebørnene bevidste om de farer, der lurer på internettet, ogklæde dem på til at gennemskue personer, der prøver atlokke eller manipulere dem til at overskride deres egnegrænser.
Jeg ved, at videnskabsministeren arbejder indgående medsikkerhed på internettet og bl.a. har taget flere initiativer,der omhandler unges færden og adfærd på internettet.
7
Videnskabsministeriet støtter f.eks. aktivt det nye ”SaferInternet”-program fra EU – og har igangsat en videns-bank vedrørende privatlivets fred på internettet, bl.a. medfokus på børn og unge.
Derudover har Videnskabsministeriet fastlagt, at den år-lige kampagne ”Netsikker nu!” har et fast spor rettet sær-ligt mod børn og unge.
Ligeledes har Videnskabsministeriet taget initiativ til etchatmærke, som er en slags ”smiley”-ordning for inter-netsider, der overholder net-sikkerhedsregler. Og Viden-skabsministeriet er samtidig med i et projekt om web-etikfor børn og unge.
Jeg kan også i den forbindelse nævne, at jeg ved, at DetKriminalpræventive Råd i samarbejde med Red Barnetsiden 2001 har drevet hjemmesiden Sikkerchat.dk, somer en oplysningsside om online-sikkerhed for børn ogunge.8
Her er ikke bare oplysninger til børn og unge, men ogsåen masse hjælp at hente for forældrene, så man kan fågode råd til, hvordan man hjælper sine børn til en sikkeradfærd på nettet.
[Prostitutionens bagmænd]6.At unge kommer ud i prostitution har jo først ogfremmest rod i sociale problemer. Derfor må forebyggel-se på dette område handle om at få fat om de sociale ro-dårsager. Og det er også baggrunden for, at vi ikke harkriminaliseret de prostituerede.
Som sagt går vi efter kunderne til unge prostituerede un-der 18 år. Og hertil kommer naturligvis også, at vi gårefter bagmændene. De, som tjener penge på, at andresælger deres krop.
9
Derfor har vi bl.a. straffelovens regler om rufferi, somførst og fremmest rammer dem, der selv tjener på andresprostitution.
Og derudover har vi en særlig bestemmelse, som krimi-naliserer enhver form for medvirken til, at unge under 21år søger at ernære sig ved prostitution.
Jeg har ikke nærmere kendskab til de netsider, som næv-nes i samrådsspørgsmålet.
Om en given hjemmeside er ulovlig, eller om folkene bagsiden kan sigtes for overtrædelse af straffeloven, er enkonkret strafferetlig vurdering, som det er overladt tilpolitiet og anklagemyndigheden at foretage.
Af samme grund kan jeg ikke kommentere på de konkre-te eksempler, der er nævnt i samrådsspørgsmålet.
10
7.Med afsæt i de strafferetlige regler, jeg har beskrevet,sætter politiet målrettet ind mod prostitutionens bag-mænd.
Rigspolitiet fremlagde i 2006 en strategi for en styrketpolitimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd.Strategien retter sig mod prostitutionens bagmænd i bredforstand – forstået som enhver, der udnytter andres prosti-tution på en måde, der indebærer en overtrædelse af straf-felovens bestemmelser.Det ligger uden for rammerne af dette samråd at redegøremere indgående for den styrkede politiindsats på dette om-råde. Men jeg kan oplyse, at jeg i marts oversendte Rigs-politiets beskrivelse af indsatsen i 2008 til Retsudvalget.
[Afslutning]8.Som det er fremgået, er straffeloven klar: Det er straf-bart at købe sig til sex hos unge under 18 år – og det er11
strafbart at medvirke til, at unge under 21 år sælger sig tilsex.
Jeg vil nu overlade ordet til indenrigs- og socialministe-ren, så hun kan redegøre for den sociale indsats, som erså vigtig for at forebygge, at unge mennesker overhove-det kommer ud i prostitution.
Tak.
12