Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
687213_0001.png
687213_0002.png
687213_0003.png
687213_0004.png
687213_0005.png
687213_0006.png
687213_0007.png
687213_0008.png
Indenrigs- og SocialministerietSocialøkonomi/BørneenhedenJ.nr. 2008-1796bea/cme
29. april 2009
Tale tilSamråd om SOU spørgsmål Y, Z Æ, Ø, Å AAden 30. april kl. 10.15
DET TALTE ORD GÆLDERSamrådsspørgsmål Y:”Ministeren bedes redegøre for, hvilke problemer der efterministerens mening er med indførsel af det obligatoriskefrokostmåltid i daginstitutioner, jf. dagtilbudsloven (Lov 1148af 3. december 2008), herunder årsagerne til at kommunerneikke kan nå at indrette sig efter loven i tide, jf.pressemeddelelsen fra Det Konservative Folkeparti af 17.marts 2009?”Samrådsspørgsmål Z:”Delerministeren den konservative ordførers bekymring for,om kommunerne kan nå at indrette sig på loven om indførselaf obligatorisk frokostmåltid i daginstitutioner i tide, jf.pressemeddelelsen fra Det Konservative Folkeparti af 17.marts 2009, og hvordan vil ministeren i givet fald afhjælpedette problem?”SVAR:Da spørgsmål Y og Z omhandler det samme, vil jeg besvarede to spørgsmål samlet.Jeg er helt enig i, at det er en meget stor opgave forkommunerne at indføre madordninger i alle dagtilbud.
Side1af8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Noget af det, kommunerne har efterlyst i den forbindelse erklarere regler om fødevaremyndighedernes krav tilregistrering og hygiejne i køkkener.Jeg ved, at Fødevarestyrelsen har iværksat forskellige tiltagfor at hjælpe kommunerne med at få klarhed over reglerne.For det første har Fødevarestyrelsen i januar måned udsendten revideret vejledning, som specifikt retter sig mod køkkeneri daginstitutioner.For det andet har Fødevarestyrelsen - i samarbejde med KL -afholdt fem regionale møder. Formålet med møderne harværet at informere kommunerne om fødevaremyndighederneskrav til køkkener i daginstitutioner. På møderne har derdesuden været et oplæg fra Arbejdstilsynet om deres regler.Herudover ved jeg, at der fra forskellige steder har væretudtrykt bekymring for, om fødevaremyndighederne kan nå atgodkende alle køkkener i daginstitutioner inden lovensikrafttræden.Fødevareministeriet har oplyst, at de regner med at kunne nåat godkende alle køkkener med mindre, at alle kommunerventer med at indsende deres ansøgning om registrering tilsidste kvartal af 2009.Jeg vil derfor opfordre kommunerne til at indsende deresregistreringer til Fødevarestyrelsen hurtigst muligt.Herudover synes jeg, at det er væsentligt at nævne, atkommunerne har kendt til loven, siden februar 2008, hvorfinanslovsaftalen for 2008 blev indgået. Nogle kommuner harogså været gode til at komme hurtigt i gang, og de kommuneroplever selvfølgelig ikke på samme måde vanskeligheder medat nå at implementere loven inden ikrafttrædelsesdatoen. Ogsåher betaler rettidig omhu sig selvfølgelig.Kommunernes formand Erik Fabrin har overfor regeringenunderstreget, at kommunerne godt kan overholde aftalen og nåat implementere loven, inden den træder i kraft.
Side 2 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Når Erik Fabrin overfor regeringen forsikrer, at de kanoverholde aftalen, har jeg ikke nogen grund til at tro andet.
Side 3 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Spørgsmål Æ:”Ministeren bedes redegøre for sin holdning til at ændre påfinansieringen af loven om indførsel af obligatoriskfrokostmåltid i daginstitutioner, således at kommunerne sikresfinansiering til at etablere køkkener, så frokostordningen kanindføres som en del af daginstitutionernes pædagogisketilbud?”SVAR:Jeg ser ikke nogen grund til at ændre i finansieringen.Midlerne i kvalitetsfonden skal således bl.a. bruges til atfinansiere etablering af køkkenfaciliteter. Men det er en lokalbeslutning, hvordan dette skal ske.Det har ikke fra centralt hold været sigtet, at lovforslagetskulle kædes sammen med en udvidelse af de pædagogiskekrav i daginstitutionerne.Kommunerne har - både tidligere og efter de nuværende reglermulighed for at beslutte, at børnene skal deltage itilberedningen af maden som en del af det pædagogiske tilbud.
Side 4 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Spørgsmål Ø:”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren mener det errimeligt, at mange forældre vil opleve massive takststigningerfor daginstitutionspladser som følge af de nye madordningerfra 2010, også i dagtilbud der allerede har velfungerendemadordninger?”SVAR:Med denne lovændring skabes der sikkerhed for, at børnenefår et frokostmåltid. Efter de tidligere regler var det op til denenkelte kommune, om der var frokost eller ikke idaginstitutionen. Kommunen kunne derfor frit afskaffe enhidtil eksisterende frokostordning, hvis de ønskede det.Det er regeringens politik, at forældrene selv skal afholdeudgifterne til børnenes frokost. I kraft af loven om frokost idaginstitutioner er det yderligere sikret, at familier, der harmere end et barn i dagtilbud, får søskendetilskud – også tilfrokost i daginstitutionen, ligesom det er sikret, at der ydesfripladstilskud til familier, der har behov for det.Hvad angår de forældre, hvis børn allerede får frokost idaginstitutionen som en del af dagtilbudsydelsen, ved vi ikke,om kommunen vil hæve taksten.Aftalen med KL er således, at det er en lokalpolitiskbeslutning om taksten skal hæves i de kommuner, der alleredehar frokost i institutionerne.Loven giver alle kommuner mulighed for at fastsætte takstentil højst 30 procent af udgifterne. For mig er det afgørende, atde rammer, der er fastsat i love og regler, er ens for allekommuner. Det modsatte er helt urimeligt.
Side 5 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Spørgsmål Å:”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren mener det errimeligt, at mange daginstitutioner - særligt vuggestuer -tvinges til at droppe velfungerende madordninger, for i stedetat modtage mad fra eksterne leverandører, som følge aflovændringen om obligatoriske madordninger i dagtilbud fra2010?”SVAR:Som jeg tidligere har nævnt, er det kommunalbestyrelsen, derhar ansvaret for at implementere loven. Heri ligger jo, at det erdem, som skal beslutte,hvilkenfrokostordning, som skalvælges i kommunen.Jeg ved, at rigtig mange kommuner i mange år har tilbudtfrokost til deres vuggestuebørn som en del afdagtilbudsydelsen.Der erikkenoget i loven, der forhindrer, at f.eks. vuggestuer,som har velfungerende frokostordninger, som indgår som endel af dagtilbudsydelsen, kan fortsætte.Det har aldrig været hensigten med loven at velfungerendefrokostordninger skulle stoppe.Loven pålægger ikke kommunerne at implementere frokostenpå én bestemt måde, ligesom loven heller ikke tvingerkommunerne til at implementere den samme frokostordning ialle kommunens daginstitutioner.Jeg har for nylig set en undersøgelse fra Berlingske Research,som viste, at de fleste kommuner - hvor der truffet beslutningom frokostordning - vælger en kombination af egenproduktioni den enkelte daginstitution og frokost leveret fra eksternleverandør.I sidste ende er det dog kommunalbestyrelsens ansvar atbeslutte, hvilken eller hvilke frokostordninger, som skal gældei kommunen.
Side 6 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Spørgsmål AA:”Hvilket indtryk gør det på ministeren, at forældre mangesteder foretrækker selv at kunne sørge for sine børns mad,frem for at være henvist til billig mad af tvivlsom kvalitet, somfølge af lovændringen om obligatoriske madordninger idagtilbud fra 2010?”SVAR:Jeg vil gerne starte med at sige, at jeg godt kan forstå, atforældre kan blive nervøse for, om deres børn fremover ersikret en varieret og sund frokost med alle de negative artiklerom ’flymad’ og vakuumpakket mad, som der er blevet bragt ipressen.Hertil vil jeg sige, at rigtig mange kommuner i rigtig mange århar tilbudt frokost både til vuggestuebørn og børnehavebørnsom en del af dagtilbudsydelsen.Disse ordninger har, så vidt jeg er orienteret, generelt setfungeret på en måde, så både børn, forældrene og personalehar været tilfredse med ordningen, ligesom forældrene erblevet aflastet i forhold til at smøre madpakker til deres børn.Alt nyt er svært. Og det gør selvfølgelig indtryk på mig, atforældrene aktuelt er usikre på, om maden bliver sund ogderfor hellere selv vil smøre børnenes madpakker – for atvære på den sikre side.Men det står faktisk i loven, at madenskalvære sund og leveop til de enhver tid gældende danske anbefalinger for kost iden relevante aldersgruppe.Derfor – og på trods af alle de negative skriverier - har jegtillid til, at kommunerne får implementeret loven på en måde,så forældrene, når loven er løbet i gang, generelt set vil væretilfredse med frokosten og opfatte denne som en integreret delaf dagtilbudsydelsen.Endelig er jeg sikker på, at der om nogle år ikke længere vilvære forældre, som stiller spørgsmålstegn ved, om børneneskal tilbydes frokost i daginstitutionen. For dem, vil det væreen selvfølge, at frokosten er en del af dagtilbudsydelsen.
Side 7 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]
Side 8 af 8Dokument: c:\docume~1\webudv~1\locals~1\temp\bcl technologies\easypdf 5\@bcl@14017e0e\@[email protected]