Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
692951_0001.png
692951_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 25. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2009-3305
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 22. april 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 314 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRené Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 314:”Finder ministeren, at det er i overensstemmelse med gældende regler, her-under ankepraksis, at Rødovre Kommune uopfordret har rettet henvendelsetil alle borgere med el scooter og gjort dem opmærksom på, at ”der er indførtnye landsdækkende regler på området om el scootere”, som betyder, at ”elscootere fremover skal betragtes som forbrugsgode”, og at konsekvensenheraf er, at ”der må forventes en egenbetaling på 50 pct.”, når servicelovens§ 113, stk. 5 fortsat er gældende, således at en el scooter fortsat kan bevil-ges uden egenbetaling?”
Svar:Om de almindeligt gældende retningslinier for kommunernes orientering ogvejledning af borgerne kan der generelt henvises til forvaltningslovens § 7.Forvaltningslovens § 7, stk. 1, er sålydende:”En forvaltningsmyndighed skal i fornødent omfang yde vejledning og bi-stand til personer, der retter henvendelse om spørgsmål inden for myndig-hedens sagsområde.”I tilknytning til forvaltningslovens § 7 kan endvidere henvises til Justitsmini-steriets vejledning nr. 11740 af 2. december 1986 pkt. 29 og 30, hvoraf føl-gende fremgår:
2
”FORM29. For alle forvaltningsmyndigheder gælder der en almindelig pligt til atvejlede borgerne inden for de sagsområder, der varetages af myndigheden.Vejledningen bør ydes i den eller de former, der findes at give den bedstevirkning over for borgerne, f.eks. en generel skriftlig vejledning i en publikati-on, individuel skriftlig vejledning i et brev til den berørte borger eller individu-el mundtlig, herunder telefonisk vejledning.Vejledningens form og omfang vil i øvrigt afhænge af en konkret vurdering afden enkelte borgers behov og forudsætninger på det pågældende område.Der bør efter omstændighederne også vejledes om, at der kan ydes supple-rende individuel vejledning, hvis den pågældende ønsker det.INDHOLD30. Vejledning efter § 7, stk. 1, bør sikre, at borgeren får tilstrækkelig oriente-ring om, hvilken betydning reglerne på det pågældende område har for ved-kommende, og hvordan den pågældende lettest og mest effektivt kan opfyl-de de eventuelle krav, der er i lovgivningen. Vejledningen bør endvidereorientere om hvilken fremgangsmåde, der skal følges af den, der henvendersig til myndigheden, og om hvilke oplysninger, som skal tilvejebringes afborgeren som led i en sags behandling.Vejledningens indhold og omfang må afpasses i forhold til borgerens forud-sætninger og dennes eventuelle særlige personlige, eventuelt fysiske for-hold. … ”Når en kommune vejleder borgere om regler og rettigheder på det socialeområde m.v., skal oplysningerne således være i overensstemmelse medgældende ret, og vejledningen må ikke være vildledende for de borgere, dermodtager kommunens information, og som må forventes at indrette sig i tillidhertil.Det kan i denne sammenhæng generelt oplyses, at Ankestyrelsens princip-afgørelse om, at en el-scooter fremover ikke skal betragtes som hjælpemid-del, men derimod som forbrugsgode, ikke udelukker, at en borger vil kunnevære berettiget til 100 pct. tilskud til anskaffelsesudgifterne, jf. servicelovens§ 113, stk. 5, i de tilfælde, hvor en el-scooter udelukkende fungerer som ethjælpemiddel.Der er sendt kopi af besvarelsen af dette spørgsmål til Rødovre Kommune tilorientering.Karen Ellemann/ Karin Ingemann