Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
679268_0001.png
679268_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 6. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
THA/ J.nr. 2009-3266
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 20. april 2009følger hermed indenrigs- og socialministerens endelige svar påspørgsmål nr. 311 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRené Skau Björnsson (S).
Spørgsmål nr. 311:”Vil ministeren redegøre for, på hvilken måde en kommune så enkelt somoverhovedet muligt kan udføre sagsbehandling efter servicelovens § 100,når det er indiskutabelt, at borgeren er omfattet af personkredsen, at merud-gifterne overstiger 500 kr. pr. måned, og at merudgifterne på ingen mådeberettiger til en højere ydelse end basisydelsen, samt når borgeren selv erenig i disse tre forudsætninger?”
Svar:Der kan ikke opstilles nogen generelle retningslinjer for, hvorledes en kom-mune så enkelt som muligt kan udføre sagsbehandlingen. Dette gældergenerelt for alle typer af sager, herunder også sager om merudgiftsydelse.Omfanget af sagsbehandlingen må således bero på en konkret vurdering ihver enkelt sag, hvor bl.a. sagens kompleksitet vil kunne inddrages.Mere overordnet kan det dog anføres, at sagsbehandlingen ikke skal rækkeud over, hvad der er nødvendigt for at kunne træffe afgørelse i sagen. End-videre skal sagsbehandlingen også altid tilrettelægges på en sådan måde, atde generelle retssikkerhedsgarantier, som lovgivningen tillægger borgeren,kan iagttages.Specifikt vedrørende sager om merudgiftsydelse gælder, at når funktionsev-nemetoden anvendes, bør den afpasses i forhold til den konkrete situation.F.eks. bør der ikke ske en nærmere drøftelse af de dele af borgerens tilvæ-relse, hvor funktionsnedsættelsen ikke medfører nogen begrænsninger.
2
Endvidere gælder, at udmålingen af hjælpen skal ske på baggrund af desandsynliggjorte merudgifter for den enkelte. Det betyder, at der ikke kanstilles krav om, at alle merudgifter er dokumenteret. Hvis der f.eks. er sand-synliggjort merudgifter, der overstiger basisbeløbet, og hvis det er tydeligt, atder ikke er så store merudgifter, at borgeren vil have ret til et højere beløbend basisbeløbet, skønnes det ikke at være nødvendigt at foretage nærmeresagsoplysning, forinden der udbetales hjælp. Dette er i øvrigt i overens-stemmelse med det almindeligt gældende princip om, at der ikke skal tilveje-bringes flere oplysninger end dem, der er nødvendige for at træffe afgørelsei sagen.Det kan i øvrigt oplyses, at merudgiftsydelsens udmålingssystem med udbe-taling af faste satser ved merudgifter inden for et givent interval netop blevlavet for at tage højde for, at der ofte vil være udefinérbare merudgifter, somdet kan være vanskeligt at sandsynliggøre eller dokumentere.Karen Ellemann/ Karin ingemann