Socialudvalget 2008-09
SOU Alm.del
Offentligt
684224_0001.png
684224_0002.png
Folketingets Socialudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 13. maj 2009
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
LLA/ J.nr. 2009-3171
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 16. april 2009følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 302(SOU Alm. del) stillet efter ønske fra Lone Møller (S).
Spørgsmål nr. 302:”Ministeren bedes oplyse, hvordan regeringen vil sikre, at brugerne af despecialiserede sociale tilbud ikke oplever en faglig kvalitetsforringelse vedkommunal overtagelse, med henvisning til at der kan konstateres en vigendeefterspørgsel efter en række højt specialiserede sociale tilbud, bl.a. genop-træningstilbud til personer med erhvervet hjerneskade og personer medtale-, høre- og synsvanskeligheder, samtidig med at borgere i stigende gradvisiteres til forløb af kortere varighed end førhen, og at der som konsekvensheraf lukkes eller reduceres højt specialiserede sociale tilbud.”
Svar:Gennem bestemmelserne om rammeaftaler har regeringen sikret, at der ikkesom følge af overtagelsen af et regionalt socialt tilbud i sig selv sker fagligekvalitetsforringelser.Det fremgår således af lov om social service § 186, stk. 2, at et regionalttilbud, som overtages af en kommunalbestyrelse, skal indgå i den årligerammeaftale og stå til rådighed for øvrige kommuner i samme omfang, somhvis tilbuddet var forblevet i regionalt regi. Omfanget skal fastlægges i ram-meaftalen. Det betyder bl.a., at en beliggenhedskommune, der overtager etregionalt tilbud ikke kan ændre i pladstallet eller i indholdet af tilbuddet,medmindre det aftales med de øvrige kommuner i rammeaftalen.Den beliggenhedskommune, som har overtaget et regionalt tilbud, der eromfattet af rammeaftalen, kan heller ikke nedlægge tilbuddet, medmindredet aftales i forbindelse med indgåelse af eller ændring af rammeaftalen.
2
Kommunen skal dog løbende tilpasse deres tilbud til behovene. En kommu-ne skal således ikke opretholde et tilbud, hvis efterspørgslen efter tilbuddeter så lille, at det er uforholdsmæssigt dyrt at opretholde, og hvis der kanfindes et adækvat tilbud til de resterende beboere.Regeringen har stor fokus på udviklingen på det sociale område efter kom-munalreformen. Udviklingen følges bl.a. af de regionale udviklingsråd, som ien fireårig periode efter kommunalreformens ikrafttræden skal afgive årligeredegørelser til både indenrigs- og socialministeren og undervisningsministe-ren.Der er ingen tvivl om, at der i denne tid sker en udvikling og forandring i til-buddene bl.a. på hjerneskadeområdet, og området følges løbende. Derfor er”Tilbud til personer med erhvervet hjerneskade” udmeldt som det tema, deregionale udviklingsråd særligt skal behandle i deres redegørelser for 2008.På baggrund af udviklingsrådenes redegørelser vil jeg fremlægge en rede-gørelse for Folketinget om udviklingen på det sociale område efter kommu-nalreformen ved udgangen af maj måned i år.Derudover er Indenrigs- og Socialministeriet sammen med Undervisnings-ministeriet ved at igangsætte en ekstern undersøgelse af hjælpemiddel- ogkommunikationsområderne. Formålet med undersøgelsen er at få belyst, omkommunalbestyrelserne lever op til deres forpligtelser på hjælpemiddel- ogkommunikationsområderne, herunder om de lever op til kommunalreformensmål om at skabe bedre sammenhæng og helhed i opgaveløsningen og atfremme brug af tilbud i nærmiljøet. Undersøgelsen forventes afsluttet i efter-året 2009.
Karen Ellemann/ Eva Pedersen