Dato:

26. november 2008

Kontor:

Lovkontoret

J.nr.:

2008/4013-70

Sagsbeh.:

HBS

Fil-navn:

SOU 30

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål nr. 30 stillet af Folketingets Socialudvalg til ministeren for flygtninge, indvandrere og integration den 31. oktober 2008.

 

Spørgsmålet er stillet efter ønske fra medlem af Folketinget Line Barfod (EL).

 
Spørgsmål:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke overvejelser myndighederne har for at sikre, at der går nogle dage, fra myndighederne kommer i kontakt med udenlandske kvinder i prostitution, f.eks. under en razzia, til man udsender dem af landet, så der bliver tid til, at socialarbejdere kan tale med kvinderne, og man får tid til at afgøre, om de er mulige ofre for menneskehandel, jf. handlingsplanen mod menneskehandel.

 

Svar:

Efter de gældende retningslinjer skal en udenlandsk prostitueret altid tilbydes at tale med en socialarbejder i forbindelse med, at politiet antræffer den pågældende.

 

Rigspolitiet har oplyst, at politiet naturligvis er opmærksomt på handlingsplanen til bekæmpelse af menneskehandel, herunder den række af sociale tiltag, som kvinderne skal tilbydes. Politiet betragter som udgangspunkt alle – såvel danske som udenlandske – prostituerede kvinder som potentielle ofre for strafbare forhold.  

 

Som led i operationaliseringen af indsatsen mod prostitutionens bagmænd har Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten udarbejdet en vejledning til Rigspolitiets strategi for en styrket politimæssig indsats mod prostitutionens bagmænd. Vejledningen er et redskab for politikredsene i forbindelse med den konkrete behandling af sager i prostitutionsmiljøet og mod prostitutionens bagmænd. Vejledningen indeholder bl.a. retningslinjer for, hvorledes politiet skal sikre, at kvinder, der antræffes i prostitutionsmiljøet, er orienteret om de sociale tilbud, der formidles af Center mod Menneskehandel via bl.a. Reden International, Pro Vest, Kompetencecenter Prostitution og udvalgte krisecentre, uanset om der er grundlag for at frihedsberøve den pågældende på grund af f.eks. ulovligt ophold/arbejde. Vejledningen indeholder også retningslinjer for, hvorledes politiet formidler kontakten mellem kvinden og de relevante myndigheder og organisationer, hvis kvinden udtrykker ønske herom.

 

Ved planlagte politiindsatser i prostitutionsmiljøet orienteres Center mod Menneskehandel om tid og sted, således at de relevante sociale myndigheder og organisationer så vidt muligt kan være til stede under gennemførelsen af aktionerne.

 

Såfremt udlændingen ønsker at tale med en socialarbejder, får den pågældende mulighed for det. Socialarbejderen udfylder på baggrund af samtalen et skema, udarbejdet af Center mod Menneskehandel, som beskriver indikatorer for menneskehandel.

 

Politiet forelægger spørgsmålet om, hvorvidt der skal ske administrativ udvisning/afvisning af udenlandske statsborgere, der antræffes af politiet i en prostitutionssituation/i prostitutionsmiljøet, for Udlændingeservice. I sager, hvor der er mistanke om menneskehandel – og i det hele taget i sager, hvor en udlænding er antruffet i prostitution – anvender politiet en særlig forelæggelsesblanket. Blanketten hjælper politiet til at stille de spørgsmål, der kan indikere, at en person har været udsat for menneskehandel. Det skema, som socialarbejderen har udfyldt, vedlægges politiets forelæggelse for Udlændingeservice.

 

Udlændingeservice har oplyst, at Udlændingeservice, politiet og Center mod Menneskehandel, herunder de sociale organisationer, som led i deres praktiske samarbejde har aftalt, at i tilfælde, hvor en socialarbejder har brug for at tale med en udlænding over flere omgange, skal socialarbejderen orientere politiet herom, og det skal fremgå af politiets forelæggelse, at socialarbejderen anmoder Udlændingeservice om ikke at træffe afgørelse, inden den pågældende har haft mulighed for at tale yderligere med udlændingen. I disse tilfælde vil Udlændingeservice vente med at træffe afgørelse i sagen, dog inden for de rammer, hvor frihedsberøvelsen kan opretholdes.

 

I tilfælde, hvor Udlændingeservice træffer afgørelse om, at en udlænding er handlet, og der derfor fastsættes en refleksionsperiode, bliver udlændingen omfattet af Udlændingeservices forsørgelse og de tilbud, der følger af handlingsplanen.

 

Rigspolitiet har oplyst, at træffer Udlændingeservice på baggrund af de oplysninger, som tilvejebringes af politiet/Center mod Menneskehandel mv., afgørelse om, at udlændingen ikke er handlet og derfor skal af- eller udvises og udsendes, vil en udsendelse af en frihedsberøvet udlænding blive iværksat hurtigst muligt, således at frihedsberøvelsen bliver så kortvarig som overhovedet mulig.

 

Hvis en socialarbejder ønsker at tale med udlændingen, efter at der er truffet afgørelse om af- eller udvisning, men inden udsendelse, tillades dette selvfølgelig, hvis det overhovedet er praktisk muligt.

 

Kommer der nye oplysninger frem i en sag, kan der altid anmodes om genoptagelse heraf.