Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

THA/ J.nr. 2009-1020

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 6. februar 2009

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 3. februar 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 1208, stillet af René Skau Björnsson (S).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 1208:

 

”Hvad er ministerens holdning til, at regeringens og Folketingets intentioner med vedtagelsen af L 15 om merudgiftsydelsens personkreds tilsyneladende ikke bliver fulgt i kommunerne, og at den oftest anvendte begrundelse er, at Ankestyrelsen har opretholdt principafgørelse C-27-07, samtidig med at ministeren i lovens forarbejde har tilkendegivet, at en principafgørelse er en bindende retsforskrift?”

 

 

Svar:

 

Jeg er opmærksom på problemstillingen via såvel henvendelser fra borgere som fra handicaporganisationerne, og det er efter min opfattelse dybt beklageligt, at intentionerne bag de ændrede regler om merudgiftsydelsens personkreds tilsyneladende ikke følges i nogle kommuner.

 

Det er også baggrunden for, at Velfærdsministeriet opfordrer til, at klageadgangen i det administrative klagesystem udnyttes, når der kommer henvendelser fra borgere, der efter regelændringen har fået afslag fra kommunen ud fra en fortolkning af principafgørelse C-27-07.

 

Det er korrekt, at principafgørelse C-27-07 ikke er kaldt tilbage af Ankestyrelsen. Imidlertid må man ved brugen af principafgørelsen som rettesnor i afgørelser, der træffes efter de ændrede regler om merudgiftsydelsens personkreds, holde sig for øje, at regelændringen med tilhørende forarbejder ligger senere i tid end principafgørelsen. I denne sammenhæng skal det påpeges, at formålet med regelændringen ifølge lovforarbejderne netop er at bringe kommunal praksis vedrørende merudgiftsydelsens personkreds tilbage til det, der var gældende før sommeren 2007.

 

I forhold til spørgsmålet om en eventuel tilbagekaldelse af principafgørelse C-27-07 har Ankestyrelsen under det lovforberedende arbejde med lovforslaget om merudgiftsydelsens personkreds oplyst følgende:

 

” På baggrund af de nye regler vil Ankestyrelsen være særligt opmærksom på at tage nye sager til afklaring af personkredsen og funktionsevnenedsættelsen med henblik på præcisering af betingelserne for at være omfattet af merudgiftsreglerne. I forbindelse med fastlæggelse af ny praksis og udsendelse af nye principafgørelser om merudgifter vil Ankestyrelsen som altid overveje sammenhængen mellem ny og gammel praksis, herunder vurdere behovet for kassation af principafgørelser, der ikke er i overensstemmelse med den nye lovgivning.”

 

Det kan i øvrigt oplyses, at Ankestyrelsen har tilkendegivet over for Velfærdsministeriet, at styrelsen vil gøre opmærksom på konsekvenserne af de ændrede regler i Ankestyrelsens principafgørelsesdatabase, så snart styrelsen har behandlet en sag, der kan belyse den nye praksis.

 

Karen Jespersen

 

/  Morten Starch Lauritsen