Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
Dato: 27. marts 2009
Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 9. marts 2009 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 227 (SOU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mette Frederiksen (S).
Â
â€Kan ministeren garantere, at frokostmÃ¥ltidet i daginstitutioner bliver frisk, sund og varieret, nÃ¥r maden, ifølge en undersøgelse fra Berlingske Research, leveres udefra i halvdelen af kommunerne, jf. artiklen "Usikkerhed om børnehavers frokost" fra Berlingske Tidende den 7. marts 2009?â€
Svar:
Indledningsvis kan jeg oplyse, at det fremgår af loven, at frokostmåltidet skal være sundt. Med sundt menes, at måltidet skal følge de til enhver tid gældende officielle danske anbefalinger for kost til børn i den relevante aldersgruppe. Information om anbefalingerne kan findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.altomkost.dk.
Anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen tager netop udgangspunkt i, at børnene skal have en varieret kost, idet dette er en del af forudsætningen for, at frokostmåltidet er sundt.
Som det fremgår af mit svar på spørgsmål nr. 226 (SOU alm.del.), er det op til den enkelte kommune at implementere lovændringen vedrørende frokost i daginstitutioner, herunder også træffe beslutning om, hvorvidt kommunen vil lade produktionen af frokostmåltidet foregå i den enkelte daginstitution, i et kommunalt fælleskøkken eller fra privat leverandør.
Jeg har på den baggrund tillid til, at kommunerne får implementeret loven på en måde, så loven efterleves, og børnene får et sundt, varieret frokostmåltid.
Jeg kan endvidere oplyse, at alle køkkener i daginstitutioner og eksterne leverandører skal efterleve fødevaremyndighedernes krav til bl.a. hygiejne, opbevaring, temperatur mv. Kravene stilles for at sikre, at frokosten er frisk.Â
Karen Jespersen