Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

MBE/ J.nr. 2008-7744

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 25. november 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 28. oktober 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 20 (SOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 20:

 

”Vil ministeren opstille en udtømmende liste over de kommuner, der på nuværende tidspunkt ikke lever op til den ventetid på 2 måneder, som følger af plejeboliggarantien, der træder i kraft den 1. januar 2009, samt redegøre for de enkelte kommuners nuværende ventetider?”

 

 

Svar:

 

Efter plejeboliggarantien er kommunalbestyrelsen forpligtet til at anvise ældre, der er visiteret til en plejebolig, enten en almen plejebolig eller en plejehjemsplads inden for to måneder efter visitationen. Det er de enkelte kommunalbestyrelser, der bedst kan vurdere de lokale behov for plejeboliger, og det er kommunalbestyrelsens ansvar at sørge for, at plejeboliggarantien bliver opfyldt.

 

Plejeboliggarantien er vedtaget ved lov, og i den forbindelse blev kommunerne kompenseret for de merudgifter, der er forbundet med kommunernes opfyldelse af garantien. Kommunerne blev således på bloktilskudsaktstykket fra 14. juni 2006 kompenseret med 109,8 mio. kr. i 2006, 158,1 mio. kr. i 2007, 197,9 mio. kr. i 2008 og 49,9 mio. kr. i 2009 og frem (2006-pl).

 

Hertil kommer, at regeringen har taget en række initiativer til at lette kommunernes adgang til at gennemføre det byggeri af almene plejeboliger, som kommunerne vurderer, er nødvendigt for at opfylde plejeboliggarantien.

 

I forlængelse af vedtagelsen af plejeboliggarantien blev grundkapitalen for byggeri af almene plejeboliger i 2008 således nedsat fra 14 til 7 pct. Det indgår endvidere i den seneste kommuneaftale, at nedsættelsen af grundkapitalen for plejeboliger forlænges til 2009. Kommunernes udgifter til opførelse af almene ældreboliger og servicearealer i tilknytning til almene ældreboliger i 2008 er undtaget fra modregningsmekanismen vedrørende de enkelte kommuners budgetter for 2008, jf. lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009.

 

Regeringen har endvidere forhøjet maksimumsbeløbet med ca. 12 pct. for byggeri af almene ældreboliger i de dele af landet, hvor presset på maksimumsbeløbet har været størst. Det vil sige hovedstadsregionen og i provinsen 6 centralt placerede sjællandske kommuner samt 3 kommuner i Århus-området.

 

Det er på den baggrund min klare forventning, at kommunalbestyrelserne har igangsat det byggeri af plejeboliger, som de vurderer, at de har behov for, og at de dermed vil være i stand til at opfylde garantien, når den træder i kraft den 1. januar 2009.

 

I forbindelse med at kommunerne i oktober 2007 indberettede deres forventninger til budgetterne for 2008, oplyste 27 kommuner, at de ikke mente at være i stand til at efterleve garantien i 2008.

 

Velfærdsministeriet er ikke i besiddelse af oplysninger om, hvilke kommuner der på nuværende tidspunkt ikke lever op til den ventetid, som følger af plejeboliggarantien eller om de enkelte kommuners ventetider. Jeg kan dog oplyse, at ingen kommuner har henvendt sig om eventuelle problemer med at opfylde garantien.

 

Kommunerne skal som led i dokumentationsprojektet på ældreområdet årligt indberette den gennemsnitlige ventetid på en plejebolig eller en plads på et plejehjem. Tal for 2009 vil foreligge i 2010.

 

Hvis der mod forventning opstår problemer med opfyldelsen af plejeboliggarantien, vil det være muligt at undersøge, hvor mange ældre, der står på venteliste i de enkelte kommuner, og hvor længe de pågældende har ventet, inden de anvises en plejebolig.

 

 

 

 

Karen Jespersen

 

/ Mikael L. Kristensen