Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

JVI/ J.nr. 2009-161

Folketingets Socialudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 8. januar 2009

 

 

Under henvisning til Folketingets Socialudvalgs brev af 15. december 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. 117 (SOU Alm. del) – Spørgsmålet er stillet efter ønsket fra Anita Knakkergaard (DF) (MFU)

 

­

 

Spørgsmål nr. 117:

 

”På baggrund af vedhæftede henvendelse bedes ministeren oplyse, hvor meget henholdsvis en førtidspensionist og en folkepensionist vil miste af pensionen ved at bosætte sig i Thailand, og hvor mange dage skal man være bosat i Danmark for ikke at miste noget af pensionen?”

 

 

Svar:

Retten til at modtage social pension er som hovedregel betinget af, at modtageren har fast bopæl i Danmark. Dette krav kan blandt andet fraviges, hvis Danmark har indgået en overenskomst om social sikring med et andet land. Danmark har ikke indgået overenskomst med Thailand.

 

Efter praksis antager man, at en pensionist opfylder krav om fast bopæl i Danmark, hvis pensionisten har bevaret en reel faktisk bopæl i Danmark og kun opholder sig i udlandet midlertidigt. I almindelighed anses et ophold i udlandet af op til 1 års varighed for at være midlertidigt. Gentagne midlertidige ophold anses kun for midlertidige, hvis de ikke strækker sig over mere end 3-4 måneder pr. gang, og de samlede udlandsophold ikke strækker sig ud over 6 måneder i løbet af 1 år.

 

Danske statsborgere bevarer retten til førtidspension og folkepension, når de fx tager bopæl i Thailand, hvis de pågældende har haft mindst 10 års bopæl i Danmark efter det fyldte 15. år eller i mindst ¼ af tiden fra og med det fyldte 15. år, og indtil pensionen ydes. Bopælskravet skal være opfyldt umiddelbart inden, pensionen ydes. Det vil sige, at der stilles krav om en sammenhængende bopælsperiode grænsende op til pensionstidspunktet, der har en længde på de nævnte bopælstider.

 

Retten til at modtage en tilkendt pension ved bopæl i udlandet omfatter bl.a. pensionens grundbeløb, invaliditetsbeløb, erhvervsudygtighedsbeløb, førtidsbeløb, ekstra tillægsydelse og personlige tillæg.

 

Pensionstillæg og den supplerende pensionsydelse (ældrecheck) kan som hovedregel ikke udbetales i udlandet og kan derfor ikke udbetales ved bopæl i Thailand.

    

Pensionstillægget udgør 63.468 kr. om året (2009) for enlige folkepensionister og for enlige førtidspensionister omfattet af den gamle ordning. For gifte eller samlevende pensionister udgør pensionstillægget 29.640 kr. om året. Pensionstillægget indtægtsreguleres, hvis pensionisten eller dennes ægtefælle eller samlever har indkomst ud over pensionen. Pensionstillæggets størrelse afhænger således af de individuelle økonomiske forhold. Førtidspensionister omfattet af den nye ordning modtager ikke pensionstillæg, men modtager en samlet pensionsydelse, der kan tages med til udlandet, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt.

 

Ældrechecken er målrettet pensionister uden formue og kan udgøre op til 10.300 kr. årligt (2009).  

 

En social pension, der udbetales som en brøkpension eller med et nedsat beløb som følge af indtægtsregulering, vil fortsat blive udbetalt efter de gældende regler herom, når pensionen udbetales i Thailand.

 

Der kan tilkendes personligt tillæg til folkepensionister med bopæl i udlandet, hvis pensionistens økonomiske forhold er særlig vanskelige. Førtidspensionister omfattet af den gamle ordning med bopæl i udlandet kan også få tilkendt personligt tillæg.

 

Personligt tillæg tilkendes efter en nærmere konkret og individuel vurdering af de økonomiske forhold.

 

 

   

Karen Jespersen

 

/ Bent Nielsen